fredag 13 mars 2009

Favoriter i repris

Igår lagade jag två gamla favoriter till middag. Rätter som lagats förr - men som jag nu kombinerade på ett annat sätt.

Dels gjorde jag dessa kycklingspett och de var lika goda som jag minns dem. Och kryddstarka. :)

Istället för tabouleh gjorde jag denna bulgursallad och en kall sås på turkisk yoghurt och vitlök. Just den här bulgurrätten har blivit en ofta återkommande favorit hos oss.

Allt passade bra tillsammans - men kanske var tabouleh något mer matchande till de spiskumminsmakande spetten.

torsdag 12 mars 2009

Lindt Hot Grenadine & Chili


Chili och choklad är en kombination som jag älskar. När jag idag hittade denna kombination med tillägg av granatäpple i butikshyllan så blev jag nyfiken och en chokladkaka hamnade i kundvagnen.

Nu har jag avnjutit en bit av chokladen framför Antikrundan. Min första reaktion var att jag hade lite väl bråttom när jag hndlade - jag missade helt att chokladen var "fylld". Jag trodde den bara hade smak av chili och granatäpple. Eftersom jag inte är så förtjust i choklad med denna typ av fyllning blev min första reaktion inte så positiv. Dessutom kändes smaken som sådan inte helt hundra den heller. Men sakta ändrade jag mig och det hela slutade med att jag tyckte den var ganska god. I små mängder. Den smakar ganska starkt. Och lite annorlunda. Men på något sätt tilltalande.

Röd Skymning från Kobbs


Jag dricker vanligen svart eller grönt te (allt oftare grönt - då jag med tiden hittat fler och fler gröna teer som är goda och inte så beska som vissa kan vara). Vid något tillfälle har jag dock även testat rött - men det är rätt länge sedan. Så nu tänkte jag ge det en chans igen (minns inte säkert - men gissar att anledningen till att jag inte fortsatt köpa det förut är att det inte riktigt föll mig i smaken).

Så idag hamnade en påse rött te från Kobbs i min kundvagn. Röd skymning heter det och det är "ett ekologiskt rött rooibos te med smak av vanilj". Jag måste säga att det smakar bättre än väntat. Inte det godaste jag druckit i mitt liv men det har en tilltalande smak som jag tror blir bättre efter några gånger. Vaniljsmaken är ganska diskret men ändå klart märkbar.

tisdag 10 mars 2009

Moussaka x 2


Billig aubergine i butiken idag - så jag passade på att göra moussaka i sådan mängd att vi har färdiga luncher till några fler dagar den här veckan. Eftersom jag ändå skulle göra i två formar passade jag att göra två olika varianter - en lite mer "traditionell" och en "GI-ok" med Keso. Köttfärssåsen är densamma i de två varianterna. Båda blev goda och jag kan faktiskt inte bestämma mig för vilken av dem som var bäst.

Den "gemensamma" köttfärssåsen gjorde jag enligt detta recept:

2 gula lökar
1 morot
ca 900-1000 gram köttfärs (varav en tredjedel var från ren eftersom jag råkade ha sån hemma - men det går säkerligen lika bra utan)
1 burk krossade tomater
½ tub tomatpuré
1 köttbuljongtärning
4 vitlökskyftor
chilipulver
salt och peppar
olja

Hacka löken. Riv moroten grovt. Bryn löken, moroten och köttfärsen i olja. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong, chilipulver och pressade vitlöksklyftor. Låt småkoka en stund. Smaka av med salt och peppar.

Färsen räckte till två formar som jag alltså valde att göra olika varandra.

Moussaka variant 1

köttfärssås
1,5 aubergine
ca 6 ganska stora potatisar
riven ost (gärna en smakrik)

Sås:
3 msk smör
½ dl vetemjöl
7 dl mjölk
2 dl riven ost (gärna en smakrik)
salt och peppar

Skiva auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Stek dem i olja på svag värme tills de blir gyllenbruna. Skär potatisarna i tunna skivor. Smält smöret i en kastrull och rör ned mjölet. Fräs under omrörning. Späd med mjölken lite i taget. Låt såsen koka upp under vispning, rör ner osten och koka några minuter på svag värme. Smaka av med salt och peppar.

Smörj en ugnsform. Varva potatis, köttfärs och aubergine i formen. Strö på riven ost och häll ostsåsen över det hela. Tillaga i ugn (ca 190 grader) i 60-70 minuter.

Moussaka variant 2

köttfärssås
1,5 aubergine
250 gram keso
2 dl havregrädde
riven ost (gärna en smakrik)

Skiva auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Stek dem i olja på svag värme tills de blir gyllenbruna. Smörj en ugnsform. Varva aubergine, köttfärs och keso i formen. Strö på riven ost och häll grädden över det hela. Tillaga i ugn (ca 190 grader) i 50-60 minuter.

Min gamla lunchfavorit - Lax med enkel sallad



Idag blev det en gammal favorit till lunch. En rätt som jag inte äter så ofta hemma, men som ofta varit min lunch när jag jobbat. Det finns ju en liten kyl och frys på de flesta arbetsplatser. I kylen ställer man in en burk oliver, en flaska olivolja och ev. en flaska av någon god vinäger. Frysen laddar man med något paket laxfilé i portionsbitar och sen är det bara att komplettera med färska grönsaker enligt tycke och smak. Och något fetaostpaket då och då.

Lax med enkel sallad
1 port

1 fryst portionsbit laxfilé
1 tomat
1 bit gurka
isbergssallad
någon typ av lök (idag hade jag salladslök, annars ganska ofta rödlök)
paprika eller avocado eller något annat som man tycker om
ca 10 oliver
en bit fetaost (ca 1/4 eller 1/5 av ett paket)
olivolja
ev vinäger
salt och grovmalen svartpeppar

Lägg upp laxen på en tallrik. Salta och peppra. Tillaga den i microvågsugn (det brukar ta ett par minuter, varierande beroende på vilken ugn man använder). Skär under tiden grönsakerna i bitar. Lägg upp grönsakerna vid den tillagade laxen. Smula över fetaosten och strö över oliverna. Häll lite olivolja (och ev vinäger) över salladen och strö över svartpeppar. Klart!

måndag 9 mars 2009

En fräsch och god fruktsallad


Nedsjunken i soffan. En kopp grönt te och en fräsch fruktsallad. En underbar avslutning på dagen. Ananas är en av mina absoluta favotitfrukter. När den finns till vettigt pris brukar jag ofta ha den i mina fruktsallader - eller bara skära upp den och äta den som den är. Dagens fruktsallad fick dessutom en extra guldkant - lite mörk choklad som jag hyvlade över den innan servering. Gott. :)

Just idag använde jag dessa frukter: en halv ananas, en banan, två kiwifrukter, vindruvor, en passionsfrukt samt några stänk lime. Det blev lagom mycket för två personer.

Söndagsmiddag: Baconlindad fylld fläskfilé med grönsakslåda och balsamsås


Denna middag åt vi igår. Inspirationen kommer från ett recept från GT, som jag dock ändrat lite i för att det skulle passa med innehållet i vår kyl. Jag gillar fylld fläskfile. Och att linda den med bacon tycker jag ofta är väldigt gott. Så även denna gången. Grönsakslådan var en ny bekantskap för oss. Den var god och smakrik - men hade kanske varit ännu lite bättre med någon mer sorts grönsak i. Vet inte riktigt vilken/vilka i och för sig.

Baconlindad fylld fläskfilé med grönsaksgratäng och balsamsås
(4 portioner)

1 fläskfilé
1 pkt bacon
6 soltorkade tomater i olja
50 g parmesan i bit
Salt och malen vitpeppar
1 vitlöksklyfta
smör och olivolja

Balsamsås:
2 dl havregrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfond
2 vitlöksklyftor

Grönsakslåda:
300 g haricots verts
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 msk hackad färsk timjan (2 tsk torkad)
salt och malen vitpeppar
5 ägg
1-2 dl riven stark ost
1/2 dl strimlade färska basilikablad
1/2 dl hackad bladpersilja

Koka haricots vertsen till grönsakslådan mjuka i lättsaltat vatten. Häll i durkslag, spola hastigt med kallt vatten och låt rinna av. Hacka löken och skiva vitlöken, fräs i olja. Häll i de krossade tomaterna och krydda med timjan, salt och peppar. Låt såsen koka ihop utan lock i 10 minuter. Hacka basilika och bladpersilja. Vispa ihop äggen i en bunke, rör ner den rivna osten, basilikabladen, bladpersiljan och tomatsåsen. Lägg ner bönorna i en smord, ugnssäker form och häll över smeten. Grädda i 50-60 minuter (175 grader) tills äggstanningen stannat och lådan fått fin färg.

Blanda grädde, balsamvinäger och kycklingfond i en kastrull. Pressa ner vitlöken och låt koka upp. Rör ned lite majsstärkelse i någon matsked vatten och häll ner i kastrullen. Låt såsen småkoka några minuter. Krydda med salt och peppar och håll varm till servering.

Hacka de soltorkade tomaterna grovt, hacka basilikan och riv parmesanen, blanda samman. Skala vitlöksklyftan och pressa ner den. Putsa filén och gör ett snitt längs med hela. Fyll snittet i filén med blandningen. Krydda med salt och peppar runt om. Linda filén i baconskivorna. Bryn filén runt om, flytta över till en smord ugnssäker form och tillaga i ugnen i ca 15 minuter (225 grader) eller till en innertemperatur på 72 grader. Låt köttet vila en stund innan det skärs upp i skivor. Servera med grönsakslådan och såsen.

söndag 8 mars 2009

Pasta med broccoli och gorgonzola



Här i huset älskar vi gorgonzolaost. Allihopa (utom sjumånadersbebisen då förstås). Så pastasåser och liknande får då och då lite "gorgonzolaguldkant". En snabb och enkel variant som jag gjorde häromdagen är denna:

Pasta med broccoli och gorgonzola
3-4 port

ca 3-400 gram pasta (fullkorn om man vill att det ska vara GI)
1 paket bacon
1 broccolibukett
1-1,5 paket havregrädde
ca ½ paket gorgonzolaost
salt och peppar

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Skär broccolin i små buketter och koka dessa. Skiva baconet och stek det. Koka upp grädden i en kastrull och smula ned osten. Koka lätt till osten smält. Salta och peppra. Häll av vattnet från pastan. Rör ned ostsås, bacon och broccoli i pastan.