onsdag 12 november 2008

Goda mackor med färskost och nötrulle


Detta är kanske dom godaste mackorna jag vet. Dom ser ut "som alla andra mackor" på ytan...men de har något extra. :)
Så här gör jag dom:
För det första är det viktigt med ett gott bröd - jag brukar välja ciabatta (den här gången med tomatsmak). Bred på en neutral färskost (ganska mycket) och strö på lite, lite flingsalt. Skär en rödlök i tunna skivor och lägg ut några bitar på osten. Avsluta med rökt nötrulle. skivade tomater och lite grovmalen svartpeppar.

Tomatsoppa

En riktigt god tomatsoppa är underbart gott. Varmt och mustigt. Härligt efter en dag ute i kylan.

I dag gjorde jag en enkel och snabb tomatsoppsvariant. Helt ok, men inte oförglömligt god. :)

Betyg: 3+

Tomatsoppa
3-4 portioner

8 dl passerade tomater
ca 1 dl vatten
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
1-2 tsk oregano
0,5-1 tsk basilika
ca 2 dl grädde (havregrädde använde jag)
smör
salt och peppar

Hacka löken i små bitar. Bryn den i smör tillsammans med pressad vitlök. Häll tomaterna, vattnet, buljontärningen, oregano och basilika i kastrullen. Salta och peppra. Låt småkoka i ca 15 minuter. Häll ner grädden och småkoka en kort stund. Smaka av med salt och peppar.


(Bild från fotoakuten.se)

måndag 10 november 2008

Fläskfilé med kantareller och färsk timjan

En god och snabblagad gryta på fläskfilé stod på bordet idag. Maken var förtjust och sa att han gärna kunde äta detta ofta. Nu åt vi den som vardagsrätt, men den skulle även kunna fungera vid något lite festligare tillfälle.

Betyg: 4

Fläskfilé med kantareller och färsk timjan
ca 5 port

1 medelstor fläskfilé
kantareller (vi hade tyvärr inga färska, använde en burk istället)
1 gul lök
2 pkt havregrädde (fungerar ju lika bra med annan grädde om man hellre vill ha det)
ca 1 tsk soja
ca 1 msk Oxkött- och rödvinsfond
½ kruka timjan
salt och peppar

Skiva fläskfilén. Salta och peppra. Stek bitarna och ta sedan upp dem ur stekpannan. Skiva löken. Lägg svamp och lök i stekpannan och stek tills löken blivit "lagom mjuk". Lägg tillbaka köttet. Häll grädde, soja och fond i stekpannan. Låt allt bli varmt. Klipp timjan i småbitar och rör ned i pannan. Smaka av med salr och peppar (+ ev lite mer soja).

söndag 9 november 2008

Oatlys pannkakssmet

Vissa dagar har man ju som bekant inte all tid i världen till matlagning, och kanske inte heller inspiration. Såna dagar är Oatlys pannkakssmet perfekt att ha i kylen.

Produkten har lång hållbarhet, jag brukar köpa hem så det alltid finns ett paket eller två i kylen. Perfekt att göra lite snabba plättar (som vi kallar det i mina trakter) till lunch. Snabbt och enkelt och ingen risk för att alla ingredienser inte finns hemma. Plättarna blir dessutom väldigt goda.

Jag kan varmt rekommendera produkten.