lördag 21 november 2009

Pastagratäng med gorgonzolaost


Fredagsmiddag i går. Enkel pastagratäng. Otroligt gott - om än kanske aningen flottigt...

Gratänger har ju annars den stora fördelen att man har gott om tid på sig att städa undan i köket medan maten tillagar sig själv i ugnen.

Jag använde ett paket gorgonzolaost (150 gram) - tycker dock att smaken kunde ha fått vara något mer framträdande så nästa gång blir det nog åtminstone 1,5 paket.

Pastagratäng med gorgonzolaost
ca 4 port

ca 400 g pasta (exv penne eller gnocci)
ca 3-400 g lövbiff
1 gul lök
5 dl grädde
½ tärning köttbuljong
150 g gorgonzolaost
1 dl riven ost (lagrad, smakrik)
salt och peppar
smör

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Skär löken i tunna skivor. Strimla lövbiffen. Stek löken och ta sedan upp den ur stekpannan. Stek lövbiffen ganska hastigt. Salta och peppra. Häll upp grädden i en kastrull och koka upp den tillsammans med gorgonzolaosten och buljongtärningen. Blanda pastan, löken, köttet och gräddblandningen i en smord ugnssäker form. Strö över den rivna osten (och rör ev ned den lite lätt). Gratinera i mitten av ugnen i ca 200 grader i 15 minuter.

Servera med ruccolasallad.

torsdag 19 november 2009

En enkel och god currysås


Dagens middag bestod av grillade kycklingklubbor med rís. Just till kyckling är ju currysås så gott och förr brukade jag alltid blanda ihop en "pulvervariant" av såsen. De senaste åren har jag dock mer och mer tappat lusten att äta sån "mat" och försöker istället att göra såserna själv. Det tar ju faktiskt inte så mycket längre tid - men är oändligt mycket godare 8och antagligen nyttigare med).

Idag gjorde jag en currysås (mjölkfri som "vanligt", då vår ena dotter inte tål mjölk) med schalottenlök och äpple - resultatet var riktigt lyckat.

Currysås

2 st schalottenlökar
1-2 msk curry
2-2,5 msk smör (mjölkfritt för min del)
½ äpple
2 msk mjöl
2,5 dl grädde (havregrädde)
0,5 dl vatten
½ tärning hönsbuljong
salt och peppar

Skala löken och hacka den. Tärna äpplet. Fräs löken i smöret tillsammans med curryn. Lägg i äppletärningarna och mjölet (rör om). Låt "småfräsa" lite. Rör ned vätskan under omrörning. Lägg i buljongen. Låt småkoka någon minut. Smaka av med salt och peppar.