lördag 12 december 2009

Glada kor?



I min hemby finns numera en köttbonde. Jag brukar se hans kor beta ute på ängarna när jag passerar där (byn ligger bara någon kilometer från mitt nuvarande hem).

Jag tycker det känns bra när det, som det visade sig göra idag, fins möjlighet att köpa köttfärs i Coops köttdisk från just dessa djur som jag sett i "verkligheten" - och som verkat må bra.

I valet mellan lång föräldraledighet och andra prioriteringar så blir det annars vanligen så för oss att maten lagas av de billiga köttfärsstorpacken som brukar finna att köpa - men när det finns närproducerat och/eller KRAV-producerat till rimliga priser brukar jag alltid försöka välja det även om det blir lite dyrare. Däremot är det svårt att göra det valet de gångerna det innebär en alltför stor prisskillnad...

torsdag 10 december 2009

En riktigt god bolognese

Jag gillar köttfärssås. Och jag älskar sådan köttfärssås som är tillagad utan tidspress. Till vardags blir det oftast en vanlig "snabbvariant" för oss. Men idag var jag ledig på eftermiddagen och kunde unna mig njutningen att få göra ett "långkok". Det blev en egen variant av klassikern spaghetti bolognese. Reslutatet var tiktigt bra. Pricken över i:et var lite grovriven parmesanost att strö över tallriken.

Spaghetti bolognese
ca 5-6 port

5-600 g köttfärs
120 g bacon
3 msk rapsolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 stor finhackad gul lök
1-2 tärnade morötter
1 liten fint tärnad rotselleri
1-2 dl rött vin
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 lagerblad
1 tsk salt
ca 0,5 tsk mellanmalen svartpeppar
0,5 tsk av vardera timjan, oregano, rosmarin och dragon
1-2 tsk färsk finhackad basilika
1-2 tsk färsk finhackad persilja
1-2 dl grädde (havregrädde för min del)

- Hetta upp rapsolja i en stekpanna
- Fräs vitlök, lök, rotselleri och morötter i några minuter
- Tillsätt bacon (finskuren) och köttfärs. Bryn tills köttfärsen är genomstekt
- Tillsätt salt, alla torkade kryddor och fräs på lägre värme i några minuter under omrörning
- Häll i vinet, tomaterna, tomatpurén och låt småputtra under lock i helst en timme eller mer (rör om då och då).
- Lägg på lock och låt såsen småputtra i 60 minuter, gärna längre.
- Ta av locket och strö över de färska kryddorna och grädden.
- Låt småkoka någon minut.