Jag gillar köttfärssås. Och jag älskar sådan köttfärssås som är tillagad utan tidspress. Till vardags blir det oftast en vanlig "snabbvariant" för oss. Men idag var jag ledig på eftermiddagen och kunde unna mig njutningen att få göra ett "långkok". Det blev en egen variant av klassikern spaghetti bolognese. Reslutatet var tiktigt bra. Pricken över i:et var lite grovriven parmesanost att strö över tallriken.
Spaghetti bologneseca 5-6 port
5-600 g köttfärs
120 g bacon
3 msk rapsolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 stor finhackad gul lök
1-2 tärnade morötter
1 liten fint tärnad rotselleri
1-2 dl rött vin
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 lagerblad
1 tsk salt
ca 0,5 tsk mellanmalen svartpeppar
0,5 tsk av vardera timjan, oregano, rosmarin och dragon
1-2 tsk färsk finhackad basilika
1-2 tsk färsk finhackad persilja
1-2 dl grädde (havregrädde för min del)
- Hetta upp rapsolja i en stekpanna
- Fräs vitlök, lök, rotselleri och morötter i några minuter
- Tillsätt bacon (finskuren) och köttfärs. Bryn tills köttfärsen är genomstekt
- Tillsätt salt, alla torkade kryddor och fräs på lägre värme i några minuter under omrörning
- Häll i vinet, tomaterna, tomatpurén och låt småputtra under lock i helst en timme eller mer (rör om då och då).
- Lägg på lock och låt såsen småputtra i 60 minuter, gärna längre.
- Ta av locket och strö över de färska kryddorna och grädden.
- Låt småkoka någon minut.