lördag 28 mars 2009

Fläskkotlett med grönsaksröra


Senaste dagarna har det inte blivit så mycket matlagning för mig eftersom jag har varit bortrest. Denna rätt lagade jag någon dag innan jag åkte. Jag tycker att fläskkotletter ofta behöver en sås för att vara riktigt goda. Denna grönsaksröran är dock så "saftig" att det känns överflödigt med sås. En mycket god rätt var det dessutom.

Fläskkotlett med grönsaksröra
ca 5 port

1 aubergine
1-2 zuccini
1 stor paprika
1-2 burkar skivade champinjoner
2 burkar hela skalade tomater
1 buljongtärning
basilika, timjan, salt och peppar

Tärna grönsakerna. Stek först auberginen i olja. tag upp den ur stekpannan och stek paprika, zucchini och svamp. Rör sedan ned auberginen samt tomaterna (inkl spad). Krydda och tillsätt buljongtärningen. Låt småkoka någon minut. Dela tomaterna något under tiden. Servera till exempelvis stekta fläskkotletter.

tisdag 24 mars 2009

Ugnsbakad lax

Lax är en av mina favoritfiskar och det är ju bra eftersom den ofta går att få tag i till rätt bra pris. Att tillaga lax hel i ugnen är ju väldigt smidigt och bra. Och gott blir det dessutom. Till laxen gjorde jag en grönsallad på isbergssallad, paprika, tomat, salladslök samt mängder av oliver och fetaost. Mumsigt! Den som vill kan ju även koka några potatisar till fisken.

Jag brukar ha ugnen på ca 200 grader när jag tillagar laxfilé. Jag smörjer ett ugnssäkert fat och lägger laxen med skinnsidan ned. Sedan salt och peppar på laxen. Ofta brukar jag även strö över dill men det gjorde jag inte den här gången, däremot droppade jag över lite citron. Avslutar med någon klick smör på laxen och sen in i ugnen. Tillagningstiden varierar med fiskens tjocklek och storlek - men ofta blir det ca 20-35 minuter.

måndag 23 mars 2009

En underbar juice


Äntligen har jag testat God morgons nypressade juice - iallafall en smak.

God Morgon Nypressad innehåller ursprungsmärkt frukt som hämtas från olika odlingar vid olika tider på året. Anledningen till detta är enkel - frukten mognar olika beroende på säsong. Den första pressningen av apelsiner görs av Valencia-apelsiner hämtade från Paysandu i Uruguay. I februari växlades det till Salustiana från Spanien. Äpplena som används kommer från skandinavien, dessa är nu slut för säsongen varför det inte säljs någon äppeljuice i märket förrän till hösten.

Den juicen jag smakade är "Apelsin med jordgubbar och svarta vinbär". enligt texten på förpackningen se innehållet i den ut så här: "Nypressad juice med fruktkött från noga utvalda apelsiner (85 %). Smaksatt med krossade jordgubbar (10 %) och svarta vinbär (5 %). Inget annat är tillsatt."

Juicen känns "äkta". Den smakar verkligen färskpressat. Den är god och det känns som att den innehåller mängder med vitaminer. Både treåriga dottern och vi vuxna ville bara ha mer.

Enda nackdelen med juicen är priset. Men jag skulle nog hellre dricka ett paket av denna juice per månad än två paket av någon annan. För någon som liksom vi köper juice väldigt sällan så är den ett val som känns helt rätt. De få extrakronorna per månad är det värt för att få dricka något så gott.

söndag 22 mars 2009

Pepparkryddad entrecote med konjakssky


I fredags åt vi en av mina "helgfavoriter" - en entrecote med konjakssky. Receptet kommer från "Allt om mat" och det har tillagats många gånger i vårt kök. Konjakkskyn är otroligt god - men som pricken över i:et brukar jag ibland komplettera receptet med en klick vitlökssmör på köttet.

Pepparkryddad entrecote med konjakssky
4 port

1 msk senapsfrö, gula
0,5 msk svartpeppar, grovmald
150 g entrecôte, skivor
1 tsk salt
1 msk smör, till stekning

Sky
50 g smör
0,75 dl konjak
1 msk kalvfond, koncentrerad
1 dl vatten

Tillbehör
250 g grön sparris
färsk timjan

Vanlig klyftpotatis är gott till. Potatisen tar ca 45 min i 225° ugn. Skär 1 kilo skalad eller oskalad potatis i klyftor, och koka dem ca 3 min. Häll av vattnet och blanda dem med 2 msk smör eller olja i en ugnssäker form. Salta och stek i ugnen.
Köttet blir bäst om det är rumstempererat före stekning.

Gör så här
1. Börja med klyftpotatisen.
2. Ansa och dela ev sparrisarna. Lägg dem åt sidan. Lägg upp köttskivorna. Stöt senapsfrö i en mortel och blanda med svartpeppar. Fördela och pressa in blandningen med fingrarna på bara en sida av varje köttskiva.
3. Hetta upp smör i en stekpanna. Salta och lägg ner köttet med den kryddade sidan ner först. Stek ca 1 minut på hög värme, vänd och stek andra sidan ca 1 minut beroende på tjocklek och hur välstekta man
vill ha dem.
4. Ta upp köttet. Lägg direkt i smör i samma panna. Tillsätt konjak, fond och vatten och lägg i sparrisen. Låt koka ca 1 min.
5. Ta av från värmen och häll ev ner den sky som bildats under köttbitarna. Servera genast på varma tallrikar med klyftpotatis, het konjakssky, lite färsk timjan och sparris.