torsdag 5 mars 2009

Filmjölksbröd och surdegsbröd

Igår testade jag ännu en variant på "filmjölksbröd". Det blev saftigt och gott (som de bröden alltid brukar bli). Jag satte ganska mycket fröer/kärnor i brödet, vilket gav både härlig smak och konsistens. Det blev en hel del olika ingredienser i brödet. Detta beroende på att jag försökte rensa lite "slattar" i skafferiet. :)

Filmjölksbröd
En limpa

1 dl hela dinkelkorn
2,5 dl rågmjöl
1,5 dl fullkornsdinkelmjöl
0,5 dl dinkelmjöl
1 dl rågflingor
0,5 dl linfrön
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl pumpakärnor
0,5 tsk salt
1,25 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
(+ lite smör och vetekli till formen)


Blötlägg de hela dinkelkornen (exv. över natten). Smörj en avlång 1,5 litersformar och strö på vetekli. Låt dinkelkornen rinna av ordentligt. Blanda alla ingredinserna väl (med elvisp med "skruv-visparna" på) och häll i formen. Grädda ca 60-70 minuter i 175 grader.

Efter 30 minuter i ugnen lade jag ett smörpapper över de båda formarna (jag gjorde två bröd). Jag lät bröden svalna på galler med bakduk över. Gillar när ytan är lite lagom hård.

Samtidigt som jag bakade filmjölkslimpan passade jag på att testa att sätta igång en surdegsgrund för första gången i livet. Om allt går som det ska resulterar den i ett färdigt bröd på tisdag.

Kyckling med grönsaker



En (trots en trist bild) fräsch och god rätt som alla i familjen gillade. Kan ätas både med eller utan ris till.

Kyckling med grönsaker
4 port

4 st kycklingfiléer
3 vitlöksklyftor
ca 300 gram kokt broccoli i små buketter
2 burkar skivade champinjoner
1 purjolök
ingefära
soja
vitvinsvinäger
1 dl cashewnötter

Skär kycklingen i tärningar och skiva vitlöksklyftorna. Stek dem samt champinjonerna i olja (smaksätt med ingefära efter tyckte och smak) och lyft sedan allt ut stekpannan. Skiva purjolöken och stek den och broccolibuketterna hastigt. Lägg ned kycklingen, scampen och vitlöken i pannan. Häll i ca 2 msk soja och ca 1 msk vitvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar och strö över cashewnötter (rosta dem först i en torr stekpanna).

onsdag 4 mars 2009

Lax med rostade rotfrukter



Det rådde delade meningar om dagens middag. Dottern slukade alla rödbetor på tallriken på några sekunder (typ), men var inte lika förtjust i resten av grönsakerna. Maken var mindre förtjust i rödbetorna. Jag tyckte rätten som helhet var god. Smakkombinationen - rödbeta, fetaost och lax är riktigt lyckad tycker jag.

Receptet är inspirerat av ett recept som jag hittat hos Receptfavoriter men ändrat för att vara anpassat till innehållet i våran kyl.

Lax med rostade rotfrukter

800 g laxfilé (skinn- och benfri)
100 g fetaost
1 dl naturell yoghurt
1 dl kesella
1½ tsk rosmarin
1½ tsk mineralsalt
1 tsk vitpeppar

Rotfruktsblandning
3-4 rödlökar
2 palsternackor
4 morötter
5-6 rödbetor
8 skalade vitlöksklyftor
4 msk olivolja
3-4 tsk timjan
3-4 tsk rosmarin
2 tsk havssalt (eller annat salt med grövre korn)

Värm ugnen till 225º. Mosa fetaosten och blanda med yoghurt, kesella och rosmarin.
Lägg laxen i en ugnsform, salta och peppra. Bred röran på laxen. Skär löken och rödbetorna i klyftor, morötterna och palsternackorna i smala stavar. Lägg rotfrukterna och löken i en långpanna tillsammans med de hela vitlöksklyftorna.
Häll över olivoljan och kryddorna och blanda ordentligt. Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter. När det gått 10-15 minuter av tiden, lägg in även formen med laxen.

Några "nyttiga veckor"

Den senaste tiden har det blivit många semlor, godisar och kakor (jag som inte ens är en fikamänniska egentligen). Och jag börjar bli less på att jag hamnat i en trist "blodsockerkarusell".

Så nu blir det några "nyttiga veckor" för min del. Men vad är då nyttigt? Det råder ju väldigt delade meningar om det - meningar som dessutom ändras ganska ofta. Därför kör jag på det jag själv anser vara nyttigt - utifrån känsla, sunt förnuft och kunskap.

Främsta skälet när jag försöker äta nyttigt är hälsan - jag tror maten är viktig för den. Det är alltså inte enbart eller främst viktnedgång som är syftet, även om en sådan gärna får komma ändå.

Jag tror på GI-medoden och kommer därför att äta en del enligt den, alternativt inspirerat av den. Dessutom tror jag på att äta så naturligt som möjligt - gärna undvika halvfabrikat då det går. Något annat jag vill göra är öka mängden frukt och grönt i min kost. Och detsamma med mängden fisk.

För mig är mat njutning - och ska så fortsätta vara. Därför unnar jag mig oftast något gott om jag känner för det (tänker dock försöka undvika onyttiga varianter av "gott" iallafall till vardags ett tag). På lördagkvällar är det mycket möjligt att det blir sliskiga potatisgratänger trots mina "nyttiga veckor". Det är guldkant på livet för mig - och kommer så att förbli, om än inte sju dagar i veckan (vilket för övrigt gör att guldkanten försvinner och blir vardag).

Denna blogg kommer alltså inte att bli en GI-blogg under de veckor jag nu tänkte äta "sunt". Jag blandar lite fritt efter eget huvud - om än GI-inspirerat (då jag vet att mycket av det GI-medoden står för är sånt som jag brukar må bra av). Exempelvis är ju rotfrukter omdiskuterat inom GI, men det kommer jag att äta eftersom jag tror att rotfrukter är nyttiga.

Kort sagt kommer jag bland annat att försöka:
- minska/utesluta exv. vanligt vitt bröd och ersätta med bröd med stor mängd hela korn
- utesluta potatismos (vilket jag i och för sig redan gör - iallafall pulvervarianten), undvika halvfabrikat då det går
- äta mer frukt och grönt
- äta mindre pasta - och välja fullkorn eller durum när jag väl äter det
- äta mer fisk
- utesluta pulversåser och liknande (även det görs i och för sig redan)

Allt detta är sådant jag vet att iallafall jag mår bra när jag gör... Ändå är det så att jag är en "periodare". Jag tycker det är väldigt roligt att påbörja små projekt och en period äta sundare - men det brukar rinna ut i sanden. Många säger att man istället ska ändra små steg åt gången. Men så vill inte jag göra. Jag tycker om att göra så här. Även fast det inte blir bestående. Och eftersom jag absolut inte är ute efter att banta så ser jag inga faror med mitt beteende heller. Lite mer grönsaker och hela korn i magen en period då och då är ju aldrig fel - värre är det att syssla med s.k. jojo-bantning.

Och dessutom - alltid brukar någon nyttighet bli kvar efter en sådan period. Någon del som blir till en bestående livvstil.

tisdag 3 mars 2009

Het chorizogryta med bönor


Denna gryta lagade jag idag. Riktigt god men tyvärr något för "het" för dottern. Hon äter annars det mesta - men inte idag. Det hela avhjälptes dock enkelt - jag sköljde hennes portion i ett durkslag. Efter det var den lagom stark. :)
(Annars brukar jag ta undan en portion åt henne innan jag kryddar ordentligt om jag vet med mig att maten kommer att bli riktigt stark. En viss hetta gillar hon - men inte för mycket.)

Het chorizogryta med bönor
3 port

2 chorizos
1 paket bacon
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 burk krossade tomater
1 dl chilisås
1 dl vatten
½ köttbuljongtärning
1 liten burk majs
1 liten burk kidneybönor
1 liten burk vita bönor (stora)
1 grön jalapeno
spiskummin
chilipulver

Häll krossade tomater, vatten, buljong, chilisås, spiskummin och chilipulver i en kastrull och låt småputtra. Hacka löken, skiva korven och baconet, bryn i en stekpanna. Lägg sedan över dem i tomatsåsen. Finhacka jalapenon och pressa vitlöken - tillsätt i tomatsåsen. Låt vattnet rinna av majsen och tillsätt även den. Gör sedan detsamma med bönorna. Värm upp snabbt och servera (dvs. låt inte bönorna koka för läng och bli mosiga).

En klick gräddfil smakar gott till grytan. Vill man ha något mer än bara gryta så tror jag att ris passar väldigt bra.

måndag 2 mars 2009

Kryddiga köttfärsbiffar med stekta grönsaker


Dagens middag hos oss: Köttfärsbiffar med grönsaksröra. Mycket gott. För den som vill kan rätten enkelt kompletteras med pasta, potatis eller ris (vilket jag gjorde till dottern och maken).

Grönsaksröran gjorde jag enligt detta recept. Men tillsatte denna gången även basilika och oregano som jag tyckte passade bra till biffarna.

Kryddiga köttfärsbiffar
4 port

ca 600 gram köttfärs
3-4 pressade vitlöksklyftor
ett ägg
10-12 drobbar tabasco
cayennepeppar
salt och peppar

Blanda alla ingredienserna. Forma biffar. Stek dem några minuter per sida.

En härlig linssoppa till lunch


Idag är det riktigt "busväder" där jag bor. Det blåser och det snöar. Efter en promenad i det vädret så var denna snabblagade och mustiga linssoppa hur bra som helst. Riktigt varm ska den vara.

Linssoppa
ca 4 port

1 stor gul lök
2 vitlökskyftor
1 stor morot
1 msk smör
1 msk paprikapulver
1½ dl röda linser
9 dl vatten
1 tsk salt
1 lagerblad
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk hela tomater
timjan

Skiva vitlöken och hacka den gula löken, skär moroten i korta stavar. Fräs i smör i en gryta tillsammans med paprikapulvret. Skölj linserna och lägg dem i grytan. Tillsätt vatten, salt, buljongtärning, lagerblad, timjan och tomater (inkl. spadet). Koka under lock på svag värme i ca 10 minuter.

söndag 1 mars 2009

Rabarberkaka med kanel- och hasselnötssmul


Vårt "melodifestivaltilltugg" igår var en kaka med rabarber och nötter. Receptet hittade jag i den senaste boken i Expressens/Allt om mats kokboksserie.

Kakan var god. Men kanske inte riktigt så god som vi hade förväntat oss. Istället för vaniljvisp gjorde vi den kardemummavisp som vi åt på nyår. Kombinationen blev lyckad.

Rabarberkaka med kanel- och hasselnötssmul

Kanel- och hasselnötssmul
1 dl vetemjöl
1 tsk kanel
0,5 dl strösocker
1,5 dl hasselnötter
100 g smör

Kaksmet
175 g smör
2,5 dl strösocker
2 st ägg
2,5 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
400 g rabarber

Tillbehör
vaniljsås

1. Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl, kanel och socker i matberedaren.
Tillsätt hasselnötterna och kör några sekunder tills nötterna är grovhackade.
Tillsätt det kalla smöret i klickar och kör till en grynig
massa. Låt stå kallt under tiden kaksmeten görs i ordning.
2. Skölj och ansa rabarbern och skär den i bitar, ca 2 cm
långa.
3. Rör smör och socker ljust och pösigt. Tillsätt äggen och
rör ytterligare en stund. Rör ner gräddfilen. Blanda de torra ingredienserna och rör hastigt ner dem i smeten. Bred ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant (26 cm). Tryck ner rabarberbitarna
tätt i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen 30 minuter. Smula sedan nötlblandningen över ytan och grädda ytterligare ca 30 minuter eller tills kakan är genomgräddad, känn med
sticka.
Servera gärna med vaniljsås.

Laxmacka


Ett paket kallrökt lax med kort datum ligger bakom att vi ikväll njuter av en mycket god macka och en kopp varmt te. En helt ok avslutning på veckan.

På en skiva grekiskt lantbröd bredde jag smör. Ovanpå det lade jag räkor, kallrökt lax, isbergssallad, avokado, rödlök och en klick gräddfil med dill i (på makens macka var gräddfilen blandad med majonäs). Slutligen strödde jag över lite finhackad dill och droppade lite citron på räkorna.