måndag 2 maj 2011

Mjölkfri räkpaj med GI-influenser



Ett par burkar med räkor som närmade sig sitt bäst-föredatum. En knippe sparris som även den behövde ätas. Vad kunde man tänka sig att laga till middag av det?

En paj blev det. Mjölkfri och med viss GI-inriktning. God - om än inte den godaste paj jag ätit.

Räkpaj
En stor, rund pajform

Pajdeg

2,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl siktat dinkelmjöl
1 dl olivolja
0,75 dl vatten
0,5 tsk salt

Blanda först ihop de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt vätskan och rör tills det blir en deg. Tryck ut degen i en pajform. Förgrädda i 175 grader ca 17 minuter.


Fyllning
En knippe sparris
Två burkar räkor
4 dl havregrädde
4 ägg
Hackad dill
Salt och peppar

Låt sparisen sjuda ett par minuter i kastrull. Dela i 3-4 cm långa bitar. Lägg avrunna räkor samt sparris i pajskalet. Rör ihop grädde, ägg, dill samt salt och peppar. Häll över räkorna och sparisen. Tillaga i 200 grader varm ugn i ca 30 minuter.