fredag 31 oktober 2008

Spara pengar på maten

I dag skriver Aftonbladet om att det numera knappt går att hitta högrev och andra billiga köttbitar i affärernas kyldiskar. Där trängs istället filéer och "fina" stekar. De bitar av djuren som kräver lite mer tid/arbete mals tydligen ner till köttfärs - för att efterfrågan från konsumenterna saknas. Tydligen för att vi konsumenter inte vet hur man tillagar exv högrev.

Är det så? Är kunskapen och viljan att använda dessa delar av djuren något som sakta men säkert håller på att försvinna?

Jag själv har först under senare år börjat prova laga mat av exv. högrev. Och upptäckt att det är perfekt mat för mig som mammaledig. Den är billig och dessutom har jag ju all tid i världen att låta grytan stå med ett långkok på eftermiddagarna.

Och det går att göra god mat med högrev. En personlig favorit är en mustig gryta. Högrev som får koka länge och bli riktigt mör. Mycket rotsaker. Grädde och buljong. Lite tomatpure. Kryddor. Helt underbart en kylig söndadseftermiddag så här på hösten!

Eller varför inte testa en gammal hederlig köttsoppa?

torsdag 30 oktober 2008

Spaghetti & köttfärssås


Köttfärssås är säkerligen en av de vanligaste vardagsrätterna i Sverige. Ett sätt att variera rätten lite är att sätta röda linser i den. Enkelt och tar inte ens längre tid. Koka linserna i ca 10 minuter under tiden som pastan kokar och rör ned dem i köttfärssåsen före servering.
Jag gjorde köttfärssås på ca 500 gram färs idag. I den rörde jag ner ca 3 dl linser (1 dl okokta). Gott och dessutom bra att dryga ut med om man har lite för lite färs hemma.

onsdag 29 oktober 2008

Strimlad lövbiff med bulgur

Dagens middag, ett hopplock av vad som fanns hemma. Tyvärr, för jag tror att lite ruccola hade varit gott i denna rätt - men någon sådan existerade inte i vår kyl.

I allafall så blev det en enkel bulgursallad och till det kryddig lövbiff i strimlor. Gott!

Betyg: 4-

Strimlad lövbiff med bulgur
4 port

ca 500 gram lövbiff
1-2 tsk sambal olek
salt, peppar

4 port bulgur
2 st avokado
2 st salladslökar
1-2 vitlökskyftor
olivolja
citron
salt, peppar

Koka bulguren i enlighet med instrukionerna på paketet. Låt svalna så det blir ljummet. Skär avokadon i tärningar och strimla löken. Pressa vitlöken. Blanda ner allt i bulguren. Häll över en skvätt olivolja och citron. Smaka av medsalt och peppar.

Strimla lövbiffen. Salta och peppra. Stek hastigt (så den inte blir torr och trist) tillsammans med sambal olek. Använd gärna två stekpannor.

tisdag 28 oktober 2008

Risotto med sparris och ädelost serverad med kycklingfilé

För mig är den traditionella osten i risotto parmesanost. I dag ersattes denna av ädelost. Det blev väldigt gott. Risotton gjorde jag på Arborioris från Saltå kvarn, ett mycket gott ris till risotto. Resultatet blev krämigt och bra. Dotterns sa upprepade gånger "mumsigt" när hon började äta. Till risotton åt vi stekta champinioner och kycklingfilé.

Betyg: 4

När jag gjorde risotton utgick jag från receptet på risförpackningen, men gjorde några ändringar. Så här ser "mitt" recept ut:

Risotto med ädelost och sparris
4pers

2 st Schalottenlökar
2 st Vitlöksklyftor
Olja

4 dl Arborioris
ca 9 dl Hönsbuljong
ca 2 dl Vitt vin
Salt och svartpeppar
ca 10 st Gröna sparrisar
ca 100 gram Kvibille Ädelost

Koka upp buljongen och låt den sjuda.Hacka löken fint och fräs den försiktigt i olja tills den blir mjuk och glasig.Tillsätt vinet och låt koka upp.Sänk värmen, lägg i riset och låt koka tills vätskan sugits upp. Häll nu på buljong så att riset täcks. Rör om och låt koka.Späd med mera buljong och rör allteftersom. Fortsätt på samma sätt tills risgrynen är nätt och jämnt mjuka, ca 20 minuter. Arboriorisets kärna ska inte vara hård men ha ett tydligt tuggmotstånd. Risotton ska vara lite lös och krämig. Om riset blir för torrt, så späd bara med lite mer vätska.Tag av kastrullen från spisen, blanda ner ädelosten och sparrisen. (Sparrisen kokas först i ca 3 minuter samt skärs i ca 3-4 cm långa bitar). Smaka av med salt och peppar.

måndag 27 oktober 2008

Varma mackor

Ibland är det gott med ett par riktigt "flottiga" varma mackor. Två av mina favoritvarianter är mackor med stuvning och mackor med tacosmak. Oftast när vi gör tacos blir det över en liten mängd köttfärs - för lite för att räcka till en riktig måltid, men precis lagom för att spara i frysen till framtida varma mackor.

På mackorna med tacosmak brukar jag sätta tacoköttfärs, lite jalapeno, en tesked tacosås, hackade tomater, ost och så lite tacokrydda överst.
Mackorna med stuvning på innehåller skinka, skink- och champinionstuvning, hackade tomater och ost. Och några varv på pepparkvarnen.

Mumsigt om än inte det nyttigaste man kan äta!

Test av Kronjästs jästmix för surdegsbröd

Nu har jag testat att baka surdegsbröd med hjälp av Kronjästs jästmix.

Jag använde mig av ett av recepten som finns på jästpåsen och är nöjd med resultatet - ett gott och saftigt bröd med härlig yta. (Jag förändrade receptet lite - vetemjöl special med fullkorn i stället för vanligt vetemjöl special.) Brödet är snabb-bakat (jmf. med "riktigt" surdegsbröd) och enkelt att göra - även för mig som egentligen är en både ovan och rätt usel bagare. :)
Betyg: 4
Gammaldags surdegsbröd
2 bröd
Ingredienser
1 påse Bagarens Jästmix Surdegsbröd
12 dl vetemjöl special
2 dl fint rågmjöl
2 msk olja
2 msk mörk sirap
4 dl vatten
Grovt rågmjöl till topping
Skållning
1 dl grovt rågmjöl
2 dl vatten

Gör så här
Skållning:
1. Koka upp vattnet och slå det över rågmjölet.
2. Rör ihop till en klumpfri deg och låt svalna

Degberedning:
1. Sätt ugnen på 230° och sätt samtidigt in en form med 1 liter vatten i ugnen. Låt vattnet stå kvar underhela baktiden.
2. Blanda de torra ingredienserna, men tillsätt inte allt vetemjöl på en gång.
3. Tillsätt vatten (40°), olja, sirap och skållning.
4. Knåda ihop till en elastisk deg, ca 6 min i maskin (2 min långsamt och därefter 4 min på medelhastighet) eller 15 min för hand, tills den är smidig och elastisk. Degen får vara lite lös, men inte kladdig.
5. Låt jäsa i en bunke under plast i ca 50-60 min.
6. Dela degen i två lika delar och forma två limpor.
7. Pensla bröden med vatten och rulla i grovt rågmjöl. Sätt av på plåt och täck med plast.
8. Låt jäsa i ca 45 minuter.
9. Sätt in bröden i 230° och baka färdigt i 210° i ca 35 min. Det är viktigt att du inte öppnar ugnen i onödan, eftersom värmen då försvinner ut, det blir längre baktid och du riskerar att bröden blir torra.

söndag 26 oktober 2008

Lax med vitvinssås

Laxfilé i portionsbitar tillagade i ugnen är ju både enkelt och gott. Lite dill, salt och peppar på filéerna. På med en klick smör och sen ugnen i 10-15 minuter. Frågan idag var bara vad man skulle laga till laxen...

Valet föll på en vitvinssås, broccoli och kokta potatisar. En helt ok middag utan att för den skull vara någon sorts smaksensation.

Betyg: 3+


Det finns många olika sätt att göra vitvinssås på. I dag testade jag att göra enligt ett recept från guldkorn.se.

Vitvinssås:
2 schalottenlökar
2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
3 dl fiskbuljong
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
1 tsk Svenskt Smör
1 tsk vetemjöl

Hacka löken fint. Stek i smör tills den blir mjuk utan att ta färg. Häll på vin och buljong. Låt koka i 5 minuter. Tillsätt grädden och låt sjuda i 10 min. Blanda smör och mjöl och rör ner i såsen. Koka upp och smaka av med salt och vitpeppar.