tisdag 14 december 2010

Wienerstänger

Det pågår småkaksbak-maraton här i huset skulle man kunna tro. Många småkakor har det iallafall blivit de senaste dagarna. Idag bakade jag dubbel sats av wienerstänger efter ännu ett recept från Allt om mat. Mormors wienerstänger heter dom och jag gjorde hälften med hjortronsylt och hälften med hallonsylt. Gott - men hade varit ännu godare om jag inte hade valt en hallonsylt som var smaksatt med vanilj...

Det blev iallafall många kakor. Väldigt många till och med. Min papppa fick komma och hämta en burk att leverera til min farmor samt även ta med sig kakor hem till honom och mamma. Trots det blev det väldigt många kvar hos oss.

Mormors wienerstänger
60 kakor

250 g smör, eller margarin (jag använde mjölkfritt margarin)
1,5 dl strösocker
2 st ägg
2 st cedroolja, droppar
6,5 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornssalt
4 msk sylt, fast

Glasyr
2 dl florsocker
1,5 msk vatten

Sätt ugnen på 200°. Rör smör och socker poröst. Vispa upp äggen hastigt och rör sedan ner dem i socker- och smörblandningen. Tillsätt cedroolja. Blanda mjöl och hjorthornsalt och blanda ner i smeten. Arbeta ihop till en smidig deg i matberedare eller för hand. Dela degen i fyra delar och forma till ca 35 cm långa längder. Lägg på en bakpappersklädd plåt och gör en fördjupning i mitten. Fyll med sylt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Blanda under tiden ingredienserna till glasyren. Bred på glasyren direkt på de nygräddade kaklängderna (jag lät dem dock svalna lite lätt). Skär längderna på snedden i ca 2 cm breda bitar.

Lingonkola



I vår frys ligger det några små påsar lingon. Bär som jag sparat av det vi fått hem när våra barn varit och plockat i skogen med sin mormor och morfar (resten har jag kokat sylt av). Idag kom en av påsarna med sparade bär till användning då jag gjorde en riktigt god lingonkol. Tyvärr kunde jag dock inte äta av den, bara provsmaka minilite, eftersom den innehåller grädde och jag just nu ammar ett barn som är överkänsligt mot mjölkprotein. Det mesta går ju lika bra att göra med havregrädde, men just denna gången fick det bli med vispgrädde eftersom vi hade ett paket som behövde användas.

Hur som helst. Det blev en god, och julig, kola.

Lingonkola
30 st

Ingredienser
2 dl lingon, frysta
1,5 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 msk sirap, ljus

Klä en fyrkantig form, ca 20 x 20 cm, invändigt med bakplåtspapper. Tina lingonen och mixa dem med mixerstav. Blanda de mixade lingonen med vispgrädde, strösocker och sirap i en vid kastrull. Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme till 120°, kontrollera med termometer eller häll lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan rulla en liten kula är kolan färdig. Rör regelbundet. Häll upp i formen och låt stelna. Klipp kolan i fyrkantiga bitar och förvara i rumstemperatur.

(Receptet kommer från Allt om mat)