tisdag 19 januari 2010

Hurtbulle

Häromkvällen bakade jag för första gången i livet bröd med lingonsylt i. Det blev gott och saftigt. Inspirationen hittade jag här, men jag gjorde om receptet lite, dels för att jag inte hade alla ingredienser hemma och dels för att jag ville ha det lite annorlunda än originalreceptet.

Så här blev min variant:

Hurtbulle
1 limpa

3 dl fiberberikade havregryn
3 dl Dinkelmjöl, fullkorn
2 dl dinkelmjöl
1,5 dl krossade linfrön
1,5 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4-4,5 dl mild yoghurt
1 dl lingonsylt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt, honung och sylt. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.