fredag 7 november 2008

Citrondoftande pasta med spenat

Det första receptet som jag använt från "Italien" (den inledande boken i Expressens/Allt om mats nya kokboksserie) är "Citrondoftande pastasnäckor med broccoli".
Jag har utgått från bokens recept men ändrat litegrann. I originalreceptet ingår rostade pinjenötter. Det hade jag tyvärr inte hemma så sådana finns inte med. Hade jag haft några hade jag gärna strött över sådana på slutet. Broccolin bytte jag ut mot spenat eftersom vi hade färsk sådan i kylen.
En helt ok rätt. Pinjenötter hade gjort den ännu bättre.
Betyg 3+
Citrondoftande pasta med spenat
4 port
350 gram pasta (exv. snäckor)
6 skivor parma- eller annan lufttorkad skinka
färsk spenat
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 msk olivolja
½ citron, rivet skal och saft
1 krm nymalen svartpeppar
ca 1 dl riven parmesanost
Koka pastan. Låt rinna av i ett durkslag (spara lite av vattnet). Fräs skinkan i smöret ca 1 min. Ta upp och spara till garnering. Skiva vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Frås chili, vitlök och citronskal i oljan ca 1 min. Blanda i pastan. Häll över citronsaften. Peppra. (Tillsätt lite av pastavattnet om det är för torrt). Låt allt bli genomvarmt. Rör ner spenatbladen på slutet. Lägg upp på fat. Garnera med skinkan. Strö över parmesanost.

torsdag 6 november 2008

Blossa 08

En flaska Blossa 08 är inhandlad. Ännu så länge oöppnad men det verkar som att de flesta som provsmakat den tycker att den är väldigt lyckad.

Blir trevlig att ta fram i december!

onsdag 5 november 2008

Palt

En maträtt som trots sin enkelhet är otroligt god är palt. Nykokt ångande het palt med fläsk i och smör vid sidan om. Eller paltrester som man steker dagen efteråt. Någonting som brukar tillhöra standardtilbehören till palt, men som jag personligen skippar, är lingonsylt.

Det finns de som inte tycker om sidfläsket som man brukar ha i palt. Ett alternativ är att ersätta detta med stekt bacon.

I går ägnade vi några timmar åt att skala potatis och koka palt, nästa rätt i mitt "projekt husman".

Palt
(många paltar, middag för tre och flera matlådor i frysen)

ca 2 kg potatis
2-3 tsk salt
8-10 dl mjöl (vetemjöl eller en blandning av vetemjöl och kornmjöl)
ca 3-400 gram rimmat sidfläsk

Skala potatisen och skär i mindre bitar. Mal den i en köttkvarn. Blanda med salt och mjöl. Rör ner lite mjöl åt gången tills smeten är "lagom" fast. (Det ska gå att koka den i någorlunda välformade "bullar", men den ska inte vara för fast.)

Tärna fläsket och stek det.

Forma paltsmet till runda bullar (det underlättar att blöta händerna mellan varje palt). Gör en urröpning i varje palt, lägg i fläsk och täpp till. Lägg ner några (hur många som ryms beror på grytans storlek) paltar i en stor gryta med kokande saltat vatten (använd en slev i passande storlek). Låt sjuda till de flyter upp och koka sedan i ca 50 minuter. Ta upp paltarna och fyll på med fler.

Första boken inhandlad


Nu är den första boken i Expressens och Allt om mats kokboksserie "Smaker från hela världen" inhandlad.

Italien!

En jättefin bok. Nu när jag bläddrat i den så är jag än mer säker än tidigare - denna samling kommer att finnas i min bokhylla. :)

Dessa böcker kommer att ingå i serien:
• 1. ”Italien”, 5-7 november
• 2. ”Frankrike”, 12-14 november
• 3. ”Sydostasien”, 19-21 november
• 4. ”USA”, 26-28 nov
• 5. ”Svensk vinter & jul”, 3-5 december
• 6. ”Spanien”, 10-12 december
• 7. ”Grekland”, 17-19 december
• 8. ”Mellanöstern”, 23-26 december (kommer tisdag)
• 9. ”Indien”, 31 december-2 januari
• 10. ”Japan & Korea”, 7-9 januari
• 11. ”Kina”, 14-16 januari
• 12. ”Sydamerika”, 21-23 januari
• 13. ”Karibien”, 28-30 januari
• 14. ”Afrika”, 4-6 februari
• 15. ”Ryssland”, 11-13 februari
• 16. ”Italien due”, 18-20 februari
• 17. ”Sverige vår”, 25-27 februari
• 18. ”Bakat från hela världen”, 4-6 mars
• 19. ”Desserter från hela världen”, 11-13 mars
• 20. ”Grillat från hela världen”, 18-20 mars

Onsdagarna kommer att bli veckns höjdpunkt i vinter! :)
(Bilden är lånad från Expressen/Allt om mat)

Ny kokboksserie om världens mat

Jag läser på expressen.se att tidningen (i samarbete med Allt om mat) kommer att ge ut en kokbokssamling med recept från hela världen. Böckerna kommer att säljas tillsammns med tidningen (onsdag-fredag) och kosta 69 kr/st. Första boken följer med tidningen idag, och är gratis. I den kan man hitta recept från Italien. Sista boken (nr 20) kommer i mars 2009.

Som den kokboksporrmissbrukare som jag är så törs jag lova att den här samlingen kommer att hamna i min hylla!

Jag tycker dessutom att "Allt om mat" brukar ha bra recept, så jag har höga förväntningar på böckerna.

måndag 3 november 2008

Pastasallad med kyckling

Idag har vi ätit en pastasallad med kyckling. Helt ok, men inget som skiljde sig så nämnvärt mycket rån alla andra pastasallader med kyckling. Förutom en sak. Såsen. Jag gjorde en sås på avocado och creme fraiche som lyfte rätten. Så om någon tänkt laga denna sallad - hoppa inte över såsen.

Betyg: 4-

Pastasallad med kyckling
ca 5-6 pers

2-3 kycklingfileer
5 portioner kokt pasta (ljummen)
ca 75 gram ruccolasallad
ca ½ purjolök
ca 8-10 soltorkade tomater
svarta oliver
salt och peppar
olivolja

Sås:
1 avokado
1-1,5 dl lätt creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1-2 tsk citron
salt och peppar

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Salta och peppra. Stek bitarna. Skär tomaterna i bitar. Skiva purjolöken. Häll olja på pastan. Rör ned kyckling, tomater, lök, oliver och ruccola.

Dela avokadon i små bitar. Dela vitlöksklyftan. Lägg avokado, vitlök och citron i en skål och kör till en slät röra med stavmixer. Blanda med creme fraiche. Salta och peppra.

söndag 2 november 2008

En god förrätt med gravad lax

I fredags åt vi en riktigt god förrätt med gravad lax. Jag utgick från ett recept som jag hittade på arla.se. Efter mina småjusteringar blev det så här:

Ingredienser (2 portioner)
6 stora skivor gravad lax
1 dl Arla Köket lätt crème fraiche
1 tsk fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm salt
0,5 dl rostade pinjekärnor
0,5 dl grovriven västerbottensost

Lägg ut laxskivorna på två fat. Blanda crème fraiche, senap, vitlök och salt. Ringla lite av såsen över laxen och strö över pinjekärnor och ost. Servera med resten av såsen.

Tyvärr glömde jag att fotografera så bilden är lånad från Arla.se.