tisdag 31 mars 2009

Kallrökt lax med "rårakor a la GI"


I vår kyl låg det igåtr ett par zucchinis som blivit kvar från det att jag köpte ett helt gäng när de var billiga förra veckan. Att göra "rårakor" på zucchini var därför ganska perfekt. Till "zucchinirakorna" åt vi kallrökt lax och en god sås (såsen fick jag tyvärr undvika på grund av tillfällig mjölkfri diet. Gott var det ändå. Och snabbt och enkelt. (Laxen är väldigt färglös men det beror på att den är ekologisk).

Zucchinirakor med lax och yoghurtsås
4 port

800 gram rökt lax
500 gram zucchini
2 1/2 msk sojamjöl (eller vanligt mjöl om man, liksom jag, inte är så brydd om att det måste vara GI)
1 ägg
salt och malen vitpeppar
smör eller rapsolja till stekning
citronklyfor till servering

Yoghurtsås
2 dl turkisk yoghurt (vi hade ingen hemma så det blev en blanndning mellan creme fraiche och grädfill istället)
2 tsk rivet citronskal
2 msk finhackad rödlök
1 msk hackad dill (funkar även bra med fryst)

Blanda samman såsen och ställ svalt till servering.
Riv zucchinin grovt, blanda samman mjöl och ägg i en bunke och rör ner zucchinin. Krydda med salt och peppar. Hetta upp matfett i stekpannan och klicka ner smeten. Stek plättarna i några minuter per sida. SErvera dem med lax, sås och ev citronklyftor.

(Receptet kommer från boken "Allt om GI-metoden" av Lauritzson m fl)