För ett par år sedan bjöd mina svärföräldrar oss på denna goda och somriga fläskfilé och sedan dess har vi flera gånger gjort den hemma också. Den är alltså en av de rätter som fastnat och blivit en favorit.
Ugnsrostad fläskfilé med dillpotatis och honungssåsUgnsrostad fläskfile
900 gram fläskfile
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 kruka oregano
1 citron i 6-8 skivor
steksnöre
2 msk rapsolja
Honungssås
0,5 dl flytande honung
0,5 dl dijonsenap
Salta och peppra köttet. Lägg oreganokvistar och citronskivor runt om. Knyt om med steksnöre. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet runt om. Ta upp och lägg i en ugnsform. Sätt en termometer i köttet och stek i mitten av ugnen (150 grader) till 65 grader. Vira in i folie och låt vila 10 min före servering. Hetta upp honung och senap i en kastrull. Skär upp köttet och servera med såsen och dillpotatis.
Dillpotatis med dijonvinägrätt
1 kg färskpotatis
400 g sockerärter, förvällda 1 minut och spolade kalla
1 rödlök i tunna skivor
1 dl dill, grovt hackad
0,5 dl storbladig persilja, fint skuren
Vinägrätt
3 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
1 msk dijonsenap
0,5 dl olivolja
0,5 tsk salt
Blanda potatis, sockerärter, lök, dill och persilja i en skål.