fredag 2 juli 2010

Ugnsrostad fläskfilé med dillpotatis och honungssås


För ett par år sedan bjöd mina svärföräldrar oss på denna goda och somriga fläskfilé och sedan dess har vi flera gånger gjort den hemma också. Den är alltså en av de rätter som fastnat och blivit en favorit.

Ugnsrostad fläskfilé med dillpotatis och honungssås

Ugnsrostad fläskfile

900 gram fläskfile
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 kruka oregano
1 citron i 6-8 skivor
steksnöre
2 msk rapsolja

Honungssås

0,5 dl flytande honung
0,5 dl dijonsenap

Salta och peppra köttet. Lägg oreganokvistar och citronskivor runt om. Knyt om med steksnöre. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet runt om. Ta upp och lägg i en ugnsform. Sätt en termometer i köttet och stek i mitten av ugnen (150 grader) till 65 grader. Vira in i folie och låt vila 10 min före servering. Hetta upp honung och senap i en kastrull. Skär upp köttet och servera med såsen och dillpotatis.

Dillpotatis med dijonvinägrätt

1 kg färskpotatis
400 g sockerärter, förvällda 1 minut och spolade kalla
1 rödlök i tunna skivor
1 dl dill, grovt hackad
0,5 dl storbladig persilja, fint skuren

Vinägrätt

3 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
1 msk dijonsenap
0,5 dl olivolja
0,5 tsk salt

Blanda potatis, sockerärter, lök, dill och persilja i en skål.

onsdag 30 juni 2010

Cirkustårta till barnkalaset


I våras fyllde äldsta dottern 4 år. På kalaset hade vi bland annat en tårta som jag hittade receptet till i "Elle Mar & Vin". Tårtan heter "Cirkustårta" och mängden godis på den gjorde den omtyckt av dottern.

Cirkustårta
10 personer

3 portioner chokladmousse
5 dl vispgrädde
1 tsk socker
2 sockerkaksbottnar
2 dl frysta hallon
1 marängbotten
godis till dekoration

Blanda chokladmoussen och låt den stelna enstund i kylen. Vispa grädden tillsammans med sockret (jag tycker att det är onödigt med socker i grädde och dessutom godare utan så jag uteslöt sockret). Lägg en sockerkaksbotten på ett tårtfat och bred på ett lager grädde över. Fördela hallonen ovanpå. Lägg marängbotten ovanpå och bred ut chokladmoussen. Lägg på den andra sockerkaksbotten. Torka av allt kladd runt tårtan och bred ut grädden i ett jämnt lager runt om. Se till att det blir mest i mitten ovanpå tårtan och forma till en topp. Dekorera.