fredag 2 juli 2010

Ugnsrostad fläskfilé med dillpotatis och honungssås


För ett par år sedan bjöd mina svärföräldrar oss på denna goda och somriga fläskfilé och sedan dess har vi flera gånger gjort den hemma också. Den är alltså en av de rätter som fastnat och blivit en favorit.

Ugnsrostad fläskfilé med dillpotatis och honungssås

Ugnsrostad fläskfile

900 gram fläskfile
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 kruka oregano
1 citron i 6-8 skivor
steksnöre
2 msk rapsolja

Honungssås

0,5 dl flytande honung
0,5 dl dijonsenap

Salta och peppra köttet. Lägg oreganokvistar och citronskivor runt om. Knyt om med steksnöre. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet runt om. Ta upp och lägg i en ugnsform. Sätt en termometer i köttet och stek i mitten av ugnen (150 grader) till 65 grader. Vira in i folie och låt vila 10 min före servering. Hetta upp honung och senap i en kastrull. Skär upp köttet och servera med såsen och dillpotatis.

Dillpotatis med dijonvinägrätt

1 kg färskpotatis
400 g sockerärter, förvällda 1 minut och spolade kalla
1 rödlök i tunna skivor
1 dl dill, grovt hackad
0,5 dl storbladig persilja, fint skuren

Vinägrätt

3 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
1 msk dijonsenap
0,5 dl olivolja
0,5 tsk salt

Blanda potatis, sockerärter, lök, dill och persilja i en skål.

Inga kommentarer: