fredag 12 november 2010

Grillad oxfilé med paprikasalsa och rostad mandelpotatis



Detta recept hittade jag för några veckor sedan hos inspirationsbanken.se och det blev direkt en favorit för både maken och mig. Potatisen är riktigt, riktigt god. Och paprikasalsan gör sig otroligt bra ihop med bearnaisesås (som vi valde att komplettera rätten med).

Ikväll blir vårt "fredagsmys" denna favoriträtt. Men med hemgjord bearnaise. Jag hoppas den inte skär sig för jag glömde att köpa en reservburk, som jag annars brukar göra de gånger jag ger mig på att tillaga bearnaise själv. (Detta efter att såsen vid ett tillfälle skar sig och blev en icke-sås) :)

Grillad oxfilé med paprikasalsa och rostad mandelpotatis
6 port

900g oxfilé delat i 12 jämna skivor
1 kg mandelpotatis
1 dl olivolja
1 gul paprika
1 röd paprika
1 tsk fint hackad chili
3 schalottenlökar
1 liten vitlöksklyfta
3 msk vinäger av god kvalitet
150 g rumstempererat smör
Flingsalt och peppar från kvarn

Gör så här:
Skrubba potatisen ren. Dela den sedan grovt, lägg den i en ugnsform och pensla på olivoljan. Salta rikligt med flingsalt och rosta i 240 graders ugnsvärme mitt i ugnen ca 30 min. Tag ut och vänd potatisen när den börjar få färg. Dela och rensa paprikan, skär den sedan i fina tärningar. Skala och finhacka löken. Svetta sedan lök och paprika i 1 msk smör och lite salt utan att den tar färg i 10 minuter. Häll på vinägern, chilin samt pressa i vit öken. Montera därefter i det tempererade smöret lite åt gången. Viktigt! Se till att såsen inte kokar, då skär den sig. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mera vinäger. Salta och peppra köttet. Grilla genast på hög värme i grillpanna ca 3 minuter på var sida.