lördag 18 juli 2009

Utskuren biff, potatissallad med rostade valnötter, rödlöksmarmelad, ädelostsmör och getostsmör


Nu när det är sommar tycker jag att det passar riktigt bra med en kall potatissallad, en grillad köttbit och goda tillbehör till middag. Den här potatissalladen var riktigt god. Valnötterna passade dessutom riktigt bra till ädelostsmöret och getostsmöret. Rödlöken blev pricken över i:et på en riktigt god sommarmiddag.

Utskuren biff, potatissallad med rostade valnötter, rödlöksmarmelad, ädelostsmör och getostsmör
4 port

600 g skivor utskuren biff
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
0,5 msk olivolja

Rödlöksmarmelad
3 st rödlökar
1 msk olivolja
3 msk rödvinsvinäger
2 msk råsocker
2 st torkade fikon

Ädelostsmör
100 g ädelost (kvibille special)
50 g smör

Getostsmör
100 g getost utan kant
50 g smör
1 msk färsk rosmarin, grovhackad

Potatissallad med rostade valnötter
700 g potatis, gärna små
50 g valnötter
2 tsk balsamvinäger
0,5 st pressad lime
2 krm salt
1 krm svartpeppar
2 msk olivolja
1 dl gräslök, grovt hackad
50 g kruka rucolasallad

Tillagning
1. Ta fram kött, smör och ost så det hinner bli tempererat.
2. Lökmarmelad: Skala och skiva löken. Fräs den på medelvärme i olivolja ca 10 min, rör då och då. Tillsätt vinäger och råsocker.
Koka samman några minuter. Skär fikon i strimlor och tillsätt dem mot slutet. Späd eventuellt med några msk vatten om det verkar torrt.
3. Ostsmör: Blanda samman ost och smör till båda eller välj ett.
Forma till rullar klä in dem i folie och lägg kallt. Strö rosmarin runt getostsmöret innan det rullas in i folie.
4. Potatissallad: Skrubba potatisen väl med rotborste eller skala.
Halvera dem. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 10 min häll av potatisvattnet och låt potatisen svalna något. Rosta under tiden valnötter på medelvärme 5-10 min i en torr stekpanna.
5. Blanda samman vinäger, limesaft, salt och peppar i en stor skål.
Vispa ner olivoljan. Blanda dressingen med den kokta potatisen, valnötter, gräslök och rucola.
6. Grilla biffarna hastigt på het glöd 1-2 min per sida. Servera direkt med skivat ostsmör, rödlöksmarmelad och potatissallad.

(Receptet kommer från Alltommat.se)

söndag 12 juli 2009

Enkel och snabb lunch "GI-style"


Ibland finns det inte så mycket tid till lunchtillagning. Eller ingredienser. Eller ork. Exempelvis makaroner och korv är ju ett snabbt och enkelt alternativ de dagarna, men det är ju inte alltid man är sugen på det. Sådana dagar brukar jag slänga ihop något som det på bilden, bacon, ägg, stekta tomatskivor, stekt svamp, ruccolasallad med avocado. De flesta ingredienserna är sådana som iallafall vi nästan alltid har hemma - något baconpaket i frysen, championburkar i skafferiet osv.

Med grönsakerna som komplement känns den klassiska "bacon och ägg"-rätten genast lite nyttigare. Och godare.