torsdag 28 maj 2009

Kycklingburgare


Att äta en nygrillad hamburgare (eller som i det här fallet - kycklingburgare) ute på en filt på gräsmattan är en sann njutning. Några salladsblad, lite lök, ett par tomatskivor, en klick dressing och ett gott bröd är allt som behövs som tillbehör.

Dressing på tub är ju gott på sitt sätt - men ofta väljer jag att göra en egen variant istället. Jag brukar utgå från gräddfil. I den rör jag ner bostongurka och lite tomatpure, ibland en liten klick senap. Röran kryddar jag sedan med cayennpeppar, paprika och ibland chilipulver.

onsdag 27 maj 2009

Kycklingfilé med grönsaksgratäng


Gårdagens middag var både god och snabblagad (jag gillar rätter som tillagar sig själva i ugnen - då hinner man städa undan, diska och duka under tiden). Dessutom känns den rätt nyttig. Vi hade ris kvar i kylen från en tidigare måltid som dottern fick som komplement.

Jag använde havregrädde i grönsaksgratängen fastän jag vet att just gratänger är havregräddens svaga sida (vi hade ingen annan grädde hemma). Gratängen blev bra ändå - om än lite rinnig. Även fänkål saknades i vår kyl så det blev lite mer av moroten och zucchinin istället.

Receptet kommer från Allt om mat.

Olivklädd kyckling med grönsaksgratäng
4 port

800 g kycklingfilé
2 dl crème fraiche
200 g fetaost
1,5 dl svarta oliver
salt och peppar
2 msk rapsolja

Grönsaksgratäng:
1 st zucchini
1 st purjolök
2 st morötter
1 st fänkål
1 krm svartpeppar, malen
salt och vitpeppar, malen
2 st vitlöksklyftor
2 dl grädde

Till gratinering:
1,5 dl riven ost

Värm ugnen till 200 grader. Bryn kycklingfiléerna i stekpannan. Lägg dem i en ugnfast form. Blanda crème fraiche, fetaost, oliver, salt och peppar i en skål. Fördela sedan över kycklingfiléerna. Grädda i ugn 15–20 minuter.

Gratängen:
Värm ugnen till 200 grader. Skär grönsakerna i bitar, lägg dem i smord ungsfastform. Salta och peppra, pressa över vitlöken. Häll över grädden. Strö över riven ost.
Grädda i ugnen 25–30 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

(Jag glömde att fotografera så bilden är lånad från Allt om mat)

Underbara vaniljbullar


I söndags bakade maken och dottern dessa sjukligt goda bullar. Receptet kommer från ICA.se och det kommer att användas fler gånger av oss.

Vaniljbullar

(ca 30 st)

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl socker
2 tsk malen kardemumma
1 krm salt
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning
200 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1/2 dl vaniljsocker

Till pensling
1 ägg
4 msk hackad sötmandel
4 msk pärlsocker
4-5 tsk vatten

Glasyr
2 dl florsocker
4-5 tsk vatten

Gör så här
1. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Rör ut jästen i mjölken.
2. Häll i socker, kardemumma och salt. Blanda i nästan allt vetemjöl. Knåda till en smidig deg. Låt den jäsa till dubbel storlek under en handduk, ca 40 minuter.
3. Rör ihop fyllningen.
4. Dela degen i 2 bitar, kavla ut dem till 2 fyrkanter (ca 3 mm tjocka). Bre fyllningen på fyrkanterna. Rulla ihop och skiva rullarna i 2 cm tjocka skivor. Lägg bullskivorna på en bakpappersklädd plåt eller i stora bullformar. Låt dem
jäsa till dubbel storlek, ca 20 minuter.
5. Sätt ugnen på 225°C.
6. Pensla bullarna med ägg, strö på sötmandel och pärlsocker. Grädda bullarna gyllenbruna i 10–12 minuter. Låt dem svalna på galler.
7. Rör ihop glasyren, ringla den över bullarna.