lördag 3 januari 2009

Bearnaise



För första gången i mitt liv har jag lyckats med en bearnaisesås. (Ok, den blev lite för tjock - men jag räknar detta som lyckas iallafall) :)

Receptet som jag änvände kommer från bloggen "Mat och dryckestips", jag ersatte dock rödvinsvinägern och det vita vinet med vitvinsvinäger.

Bearnaisesås
Recept för 4 personer

Drygt ½ dl rödvinsvinäger
Drygt ½ dl torrt vitt vin
1 msk finhackad schalottenlök
1 msk färsk dragon eller ½ msk torkad
1 krm peppar
1 nypa salt

Gör så här: Koka vinäger, vin, lök och kryddor på måttlig värme tills det att 2 msk vätska återstår, låt kallna.

3 äggulor
25 gram kallt smör
175 - 200 gram smält smör
2 msk hackad färsk dragon eller persilja

Gör så här: Ta en stor kastrull med lite vatten i botten och använd som vatten bad till den kastrull som du gör såsen i. Vispa äggulorna i ca 1 minut, tills de tjocknar. Sila i vinägeressensen och vispa samman. Tillsätt hälften av det kalla smöret och vispa över svag värme tills det att äggblandningen tjocknat. Vispa i resten av det kalla smöret och tillsätt sedan det smälta smöret droppvis, vispa hela tiden tills allt smör är tillsatt och såsen har en fyllig typisk bearnaise konsistens. Ta såsen av värmen och rör ner örterna och smaka av med salt och peppar.

torsdag 1 januari 2009

Summering av nyårsmiddagen - oförglömlig ren och himmelsk kardemumma

Nyårsmiddagen blev verkligen lyckad. Den enda "missen" var förrätten, naturligtvis var det ganska dumt att byta ut löjromen mot något som har så lite smak som räkor. Det blev en ganska smaklös rätt. Nästa gång blir det kallrökt lax, eller kanske kräftstjärtar, istället.

De stora höjdpunkterna var dock varmrätten och efterrätten.

Renbiffen med lime- och enbärssmör och mandelpotatispuré var helt underbar. Smöret och skyn var en utmärkt kombination. De diskret senapssmakande morötterna och sockerärtorna ett perfekt tillbehör. Och ett mos gjort på mandelpotatis är ju aldrig fel. Detta kommer definitivt att lagas fler gånger.

Även efterrätten var en höjdare. Pajen var väldigt god, och såsen obeskrivlig. Rekommenderas!

Grönsaker till julbordet

En bild från julfirandet nr 2. Lite grönsaker är ju aldrig fel. Avokadon passade väldigt bra till fiskrätterna - särskilt till gravade laxen och ägghalvor med majonäs och räkor/rom. Fikonen var goda till skinkan.

Katrinplommonkräm

Lite i senaste laget - men det kommer ju fler jular... Här är ett recept från vårt andra julfirande - juldagen.

Katrinplommonkräm är en efterrätt som vi alltid äter efter julbordet hos mina föräldrar. Jag tror det är en finsk tradition? Krämen, som är enkel att göra, serveras med vispad grädde och passar bra efter all den tunga maten.

Katrinplommonkräm
6 port

Koka upp 1,25 liter vatten och tillsätt 500 gram torkade plommon. Koka tills plommonen är mjuka. Blanda ner 1 msk potatismjöl i kallt vatten och häll ner i kastrullen (rör noga). Koka upp. Blanda eventuellt i lite socker (0,5-1 dl). Häll upp krämen på ett severingsfat (Strö över lite socker (om socker inte har använts i krämen) så att ingen hinna bildas på den)

Om man vill kan man variera smaken genom att låta en bit kanel koka tillsammans med plommonen.

måndag 29 december 2008

Min nyårsmeny

Inte länge kvar till nyårsafton och äntligen är menyn bestämd. Det blir tre rätter från Expressen/Allt om mats kokboksserie "Smaker från hela världen", närmare bestämt från boken "Svensk vinter och jul". (Recepten finns även på Alltommat.se)

Förrätten blir "Löjromstoast med avocadocreme" - smörstekta brödrondeller med en creme gjord på avocado, creme fraiche och citron. Toppat med löjrom och rödlök. (Räkor för min del då löjrom är en av få saker som jag inte gillar)

Varmrätten blir "Renbiff med lime- och enbärssmör och mandelpotatispuré" - till det blir det en rödvinssky samt morötter och sockerärtor.

Efterrätten blir "Pärontarte Royal med kardemummavisp" - en paj fylld med päron, pistachnötter m.m. Och till det en visp gjord på bland annat grädde, vaniljsocker och kardemumma. Låter väl ljuvligt? :)

Frågan nu är bara vad vi ska ha för drycker...
Förslag emottages tacksamt.

Tillägg 2009-01-01: Läs mina synpunkter om middagen här.

(Bilden är lånad från Alltommat.se)

Ett gott te


Jag har hittat ett "nytt" te som jag verkligen gillar. Det är ett te med smak av havtorn och skogsbär från ICA´s egna varumärke "I love eco".
Väldigt gott tycker jag och rekommenderar att testa det. Det är möjligen lite väl sött så ni som ogillar söta teer kanske kan hoppa över.