söndag 4 april 2010

Pasta med gorgonzolasås


Jag älskar ädelost men eftersom jag är gravid så blir det ju inet något av den varan - inte otillagad iallafall. Men som tur är så funkar det ju även att äta den uppvärmd (kokad).

För några dagar sedan åt vi denna enkla och flottiga - men goda - pastarätt. Tyvärr är det ju svårt att göra rätten mjölkfri så yngsta dottern, som inte tål mjölk, fick en egen variant men vi andra tre åt "som hästar" (vilket i och för sig även yngsta dottern gjorde med sin lite mer smaklösa havregräddevarant).

Pasta med gorgonzolasås

5-6 portioner

600 gram pasta
5 dl grädde
2 pkt gorgonzolaost (variera mängden efter tycke och smak)
1 liten bit hårdost (exv västerbotten eller krutrök)
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
½ tärning köttbuljong
svartpeppar (och ev salt)
rapsolja

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Hacka schalottenlök och vitlök fint. Fräs lätt i rapsolja i en kastrull. Häll grädden i kastrullen. Dela gorgonzolaosten i mindre bitar och riv hårdosten. Lägg osten i kastrullen. Tillsätt buljongtärning. Låt småkoka några minuter under omrörning. Smaka av med peppar och ev salt. Rör ihop såsen med pastan.

Som tillbehör serverade jag ryggbiff som jag skar i tärningar, stekte och saltade/pepprade. Jag kan även tänka mig att ett par stekta baconskivor hade kunnat var ett gott alternativ till biffen.