onsdag 24 mars 2010

Müsli med smak av kanel


Att göra sin egen müsli går både enkelt och snabbt. Dessutom blir det gott. Detta recept kommer från boken "Pauluns GI-mat". I Pauluns variant skall det dock vara torkat äpple istället för russin.

Müsli med smak av kanel

2 msk rapsolja
1/2 msk flytande honung
1 msk kanel
5 dl havregryn
5 dl rågflingor
1/2 dl krossade linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
100 gram hasselnötter, grovt hackade
100 gram russin
(1 vaniljstång, delad)

Blanda olja, honung och kanel. Lägg havregryn och rågflingor i en rymlig bunke och häll över oljan. Rör om väl och bred ut blandningen i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Rosta i mitten av ugnen i 150 graders värme, cirka 20 minuter. Rör om några gånger under rostningen. Låt allt sedan kallna och blanda därefter ner övriga ingredienser och lägg müslin i en burk med tätt lock. Om du vill kan du lägga en delad vaniljstång i burken för att ge en fin vaniljarom.

tisdag 23 mars 2010

Ibland är det gott att lyxa till "kvällsmackan"


Efter att barnen somnat brukar vi gnska ofta njuta av stillheten med en kopp te och kanske en smörgås till det. Oftast något ganska enkelt, men ibland "lyxar vi till det" lite och gör en mer arbetad variant. En sån kväll var det i söndags då vi åt dessa smörgåsar gjorda på ett fantastiskt gott bröd som låg ljummet och väldoftande i butikens hylla.

På smörgåsen bredde jag Philadelfiaost och lade på några blad isbergssallad. Ovanpå salladen finns rullar av ost och skinka, skivad gurka, tomatklyftor och en klick baguettesallad, skinka och lök, från K-salat. Slutligen lite färsk persilja.

Det blev väldigt gott även om baguettsalladen inte var den godaste jag ätit. Inte salladens fel men det visade sig vara äpple i den vilket jag missade när jag handlade. Äpple i sallader är ju ofta gott men just den här gången hade jag tänkt mig att ha utan...

söndag 21 mars 2010

Kycklingtoast med chiliaioli


Kryddburken är en av mina absoluta favoritmatbloggar. Där hitta man ALLTID något gott. Nu senast var det hennes "Kycklingtoast med chiliaioli" som frestade mig så mycket att jag så fort som möjligt beställde hem den speciella chilisås som ingår i receptet.

Och i lördags var det dags för provsmakningen som bekräftade det jag redan anade - receptet är en höjdare. Jag gjorde toasten nästan helt enligt receptet och fyllde alltså bröden med kyckling, tomat, cheddarost och chiliaioli. Jag hade dock ingen grillad kyckling så det fick bli filéer som jag kryddade och stekte.

Chiliaioli


1 äggula
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk pressad citronjuice
2 dl rapsolja
1 msk D´Elidas chilisås

Mixa samman äggula, vitlök och citronjuice med en stavmixern. Tillsätt oljan, först droppvis sedan mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Avsluta med att röra ned chilisåsen.

Jag var lite för sparsam med aiolion mellan bröden, nästa gång sätter jag mer. Detsamma gäller för kycklingen.