lördag 25 oktober 2008

Mozzarellafylld kycklingfilé med ädelostsås

Jag har ofta lindat kycklingfilé i parmaskinka och tänkte idag att jag skulle testa med bacon som variation. Det fungerade bra, men var inte lika gott som med parmaskinka. Däremot var det bra att försteka kycklingen innan den fylldes. Tidigare har jag fyllt filéerna råa och då försvinner mer av osten under tillagningen känns det som.

Betyg: 4-


Baconlindad kycklingfilé med mozzarella och basilika
3 port

3 st kycklingfileer
1 pkt mozzarella
färsk basilika
1 pkt bacon
salt och peppar

Sås:
1 pkt Oatleys havregrädde (går ju lika bra med vanlig grädde också)
0,5 dl rött vin
ca 1 tsk soja
ca 100 gram Kvibille ädelost
½ hönsbuljongtärning
1 pressad vitlöksklyfta
ev lite maizenaredning
salt och peppar

Salta och peppra kycklingfiléerna. Stek dem (så de blir nästan genomstekta. men inte helt). Låt filéerna svalna lite och skär ett snitt i den. Fyll filéerna med mozzarellaost och basilika. Linda bacon runt dem (se till att täcka osten ordentligt). Lägg filéerna i en uggsfast form och placera högt upp i ugnen (250 grader) i ca 10 min (så baconen får färg).

Häll alla ingredienser till såsen i en kastrull. Låt småkoka tills osten smält. (Använd lite redning om såsen blir för tunn).

Servera kycklingen och såsen med klyftpotatisar. En grönsallad är gott till.

Te med smak av lingon

I dag hittade jag ett te med ett så lockande namn som "Lingonlängtan". Vet inte om det egentligen är så nytt, men jag har aldrig sett det förut. Det kommer från Kobbs och är "ett rättvisemärkt svart te med smak av lingon och grädde".

Jag köpte med mig ett paket och när jag kom hem och öppnade paketet och kände hur ljuvligt det doftade så kunde jag inte låta bli att smaka på en gång. Det var ett väldigt gott te, inte riktigt lika gott som det luktade men ändå en klar 4+. Doften är en 5+. :)

Kan varmt rekommenderas!

fredag 24 oktober 2008

Min variant av "Kassler florentine"

Jag gillar rätter som sköter sig själva i ugnen. Ner med ingredienserna i en ugnsform. In i ugnen. Och voila - färdig mat. Och dessutom kan man ofta, utan särskilt mycket större arbetsinsats, göra så mycket så att det räcker till ett par matlådor också. Perfekt mat till vardags alltså.

I går gjorde jag denna kasslerrätt som vi åt pasta till. Enkelt att göra och ett krämigt och gott slutresultat. Dottern åt som tre vuxna karlar ungefär och rätten känns rent allmänt som en ganska perfekt barnfamiljsmåltid (liten arbetsinsats som ger mycket mat - och dessutom smak/konsistens som jag tror många barn gillar).

Betyg: 4
Kassler med spenat och tomat
ca 4 port

400 gram kassler
200 gram bladspenat (fryst)
1 gul lök
2-3 tomater
salt och peppar

Ostsås:
2 msk margarin
1,5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1,5 dl grädde (jag hade Oatleys havregrädde)
2-3 dl riven ost
muskotnöt
salt och peppar

Tina spenaten och krama ur vätskan. Lägg den i en smord ungsfast form. Hacka löken och stek den lätt. Skär kasslern i skivor och lägg den och löken i formen. Krydda. Tärna tomaterna och lägg ovanpå kasslern.

Smält margarinet i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med grädden och mjölken. Låt såsen koka några minuter (var noga med att röra om). Vrid av värmen och rör ner osten i såsen. Krydda.

Häll såsen över kasslern och tomaterna. Gratinera i ca 20 minuter (250 grader).

Vi åt pasta till men det är säkert minst lika gott med ris.

torsdag 23 oktober 2008

Dinkelbröd + fullkorn


Idag har jag provat göra detta recept med fullkornsdinkel i stället för vanligt dinkelmjöl. Mycket lyckat. Jag tycker nästan att det blev ett ännu godare bröd med denna förändringen.


Kronjäst lanserar nya jästmixar


Vid mitt senaste besök i affären såg jag några nykomlingar i hyllan - Kronjästs nya jästmixar. Det finns tre varianter; jästmix för surdegsbröd, jästmix för medelhavsbröd och jästmix för extra saftigt vetebröd. Kronjäst utlovar att bröden får större volym, bättre konsistens och godare smak med dessa mixar.

Den jag omedelbart blev intresserad av är varianten för surdegsbröd. De senaste månadena har jag oräknerliga gånger tänkt att jag, för första gången, ska prova på att baka sånt - men det har ännu inte blivit av. Kanske denna nya mix kan bli det som gör att jag kommer till skott?
Jag hoppas på att hinna testa snart.
(bild från jastbolaget.se)

Lax och bulgursallad med fetaost

Jag älskar kombinationen lax och bulgur. Denna rätt gjorde jag ett par dagar sedan, snabblagat med portionslaxbitar. Och gott. Såsen var fräsch och limesmaken passade bra till resten av maten. Kommer att ätas fler gånger hemma hos oss.

Betyg: 4+

Lax och bulgursallad med fetaost
4port

4 st portionsbitar laxfilé (dvs. ett paket)
citronpeppar
salt

Sås:
2-3 dl turkisk yoghurt
lime
citronpeppar
ev en nypa salt

Bulgursallad:
4 portioner bulgur (jag använde fullkorn)
en grönsaksbuljongtärning
200-250 gram körsbärstomater
100-150 gram fetaost
2-3 st salladslökar
ca 1-2 msk hackad persilja
olivolja

Koka bulguren i buljongen. Låt den svalna så den blir ljummen. Dela tomaterna i halvor. Skär fetaosten i tärningar. Skiva löken. Blanda samman allt i en skål. Häll över olivolja samt persilja. Rör om.

Krydda yoghurten och droppa i lime efter tycke och smak. Rör om.

Lägg laxbitarna i en ugnssäker form. Salta och peppra (citronpeppar). Tillaga i ugn 8-10 min (200 grader).

onsdag 22 oktober 2008

Kalops


I går åt vi traditionell husmanskost - kalops - till middag. Dock med renkött istället för nöt. Det doftade gott om grytan. Just kryddpeppar luktar på något sätt barndom, jag vet inte varför. Jag föredrar egentligen grytor med lite "fler" smaker än kalopsen har, men det var ganska gott ändå. Både maken och dottern åt med mycket god aptit i allafall.

Betyg: 3+

Kalops
ca 1 kg bogstek av ren (kan bytas ut mot en passande bit nötkött)
3 msk vetemjöl
5 dl buljong
2-3 morötter
2 gula lökar
salt och vitpeppar

Skär köttet i ganska stora grytbitar. Salta och peppra. Bryn i en gryta. Strö över mjölet och häll ned buljongen (uppvärmd) i omgångar . Låt koka lätt under lock i ca 1,5 timme. Skär morätterna i slantar och löken i klyftor. Lägg ned dessa i grytan när ca 40 min återstår av koktiden. Servera med kokt potatis och exv. rödbetor.

Syltgrottor


Tidigare idag surfade jag runt lite och "sprang på" ett recept på jordgubbsgrottor hos barnfamilj.se. Blev plötsligt enormt sugen på såna så jag och dottern bakade några. Hälften fyllde vi med hallonsylt och hälften med jordgubbssylt. Gott blev det.:)

Betyg: 4

Jordgubbsgrottor
ca 20 st

200 gram margarin
1 dl strösocker
1 msk vanillinsocker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
lite fast jordgubbssylt

Rör ihop margarin, socker och vanillinsocker. Blanda bakpulver och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg som formas till en rulle, ca 20 cm lång. Vid behov kan man låta rullen vila en stund. Dela rullen i 20 bitar, rulla degklumparna och lägg dem i småbrödsformar på en plåt. Gör tumavtryck i degbullarna och fyll dem med sylt. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader i 12-15 minuter.

Gott ocn nyttigt bröd


I går bakade jag och tvååringen bröd. Receptet har jag använt någon gång tidigare men sen "glömt bort". Hur som helst, brödet är verkligt gott. Alla tre här i huset hade svårt att sluta äta av det. Saftigt, smakrikt och dessutom nyttigt! Och superenkelt att göra. Kan det bli bättre?

Betyg: 5

Gott och nyttigt bröd
0,5 dl vetekli
1 liter grahamsmjöl
1,5 dl linfrö
1,5 dl solroskärnor
3 msk hackad mandel
1-1,5 tsk salt
2,5 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk
0,5-0,75 dl sirap
(+ lite smör och vetekli till formarna)

Smörj två avlånga 1,5 litersformar och strö på vetekli. Blanda alla ingredinserna väl (med elvisp med "skruv-visparna" på) och häll i formarna. Grädda ca 1 timme i 175 grader.

Saftigt och gott


En ovanligt god sockerkaka


Denna sockerkaka bakade maken här om dagen. Sockerkakor liknar ju ofta varandra, men jag måste säga att denna var snäppet godare än de flesta jag ätit (antagligen också snäppet onyttigare med tanke på allt smör den innehåller).

Här kommer i alla fall receptet.

Sockerkaka

150 gram smör
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa smör och socker i några minuter tills det blir poröst . Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget i smör- och sockerblandningen under kraftig omrörning. Vänd i mjölblandningen, rör ihop och häll i formen. Grädda i cirka 40 minuter (175 grader).

Dinkelbröd


Under tiden som jag sysselsatte mig med att fixa dagens middag bakade min man bröd.

Har nu precis provsmakat en skiva och det var helt klart gott. Blir mer sen framför TV´n ikväll till en kopp the.

Dinkelbröd

50 gram jäst
7 dl vatten
1 kg dinkelmjöl
1 tsk salt
4 msk rapsolja
1-2 tsk flytande honung

Rör ut jästen i vattnet (37 gradigt). Tillsätt salt, olja, honung och 750 gram mjöl. Arbeta degen väl (ca 5 minuter om man använder maskin). Tillsätt resten av mjölet. Arbeta till en smidig deg som ska vra ganska lös. Sätt degen i två smorda formar på ca 1,5 liter vardera. Låt jäsa i rumstemperatur ca 75 min. Grädda på nedersta falsen i 220 grader i ca 25 minuter. Stjälp bröden ur formarna och låt svalna på ett galler.

Ugnskassler med senap och ost



Snabblagad och enkel middag igår. Vanligtvis brukar jag inte ha ruccolasallad på kasslern när jag lagar denna rätt men vi hade några sådana blad som snart skulle blivit gamla så de fick vara med. Till kasslern åt vi ris och en sallad. Riset på bilden är vanligt parboiled men för att få det "lite roligare" kokade jag dessutom ½ portion rött råris och blandade in i det vanliga riset. Jag tycker det piffar upp litegrann. :)

Ugnskassler med senap och ost
(lagom till 2 vuxna och en matglad tvååring)

ca 8-10 skivor kassler
senap
ca 8-10 ostskivor
svartpeppar
(16-20 ruccolablad)

Lägg kasslerskivorna i en ugnssäker form. Bred lite senap på varje skiva. Strö över rucculasalladen. Peppra. Lägg ost överst på varje skiva. Ställ formen i 200 gradder varm ugn ca 20 minuter. Servera med ris och en grönsallad.

Betyg: 4-

Extragott mellanmål

Vår två och etthalvtåriga dotter tillhör inte barnen som får "hela kostcirkeln"-mellanmål a la hemkunskapsboken från högstadiet dagligen (typ: ett glas apelsinjuice (OBS, helst färskpressad), en skiva hårt bröd med 20 gram smör, en ostskiva och en matsked groddar på, en skiva mjukt bröd med 20 gram smör, leverpastej och två skivor gurka på. En banan)

Oftast blir det istället frukt och/eller en enkel, vanlig smörgås eller två för henne. Trots mitt intresse för matlagning i övrigt har jag inget brinnande intresse för att stå och komponera just mellanmål. I dag blev det dock lite annorlunda till dotterns stora glädje (inte just kostcirkel-hemkunskapsmellanmål men variation i allafall).

Jag har ju tidigare berättat om den förrätt som jag ofta gör då vi "inte kommer på någon annan", dvs. blanda ihop någon sorts röra med lax eller skaldjur i. Ibland när jag hittar en billig skaldjursröra i affären brukar jag köpa en burk och använda som bas i en sådan "hemgjord" röra (jag tycker att de färdiga burkarna egentlgen smakar rätt trist oftast). Just idag råkades jag springa på en sådan på ICA - 10 kr för en burk kräftröra. Blandade lite kryddor, dill, kallrökt lax, purjolök och creme fraiche med burkens innehåll och vips blev det en ganska god röra - nästan hemgjord till och med.

Dotterns (och vårat) mellanmål idag bestod av massor med avocado i klyftor och sen kräft- och laxröra på. Mycket uppskattat av maken som helst vill ha sån röra nästan varje lördagskväll verkar det som. Lika uppskattat av dottern som raskt käkade upp sin portion och sedan tiggde (och fick) mer av oss.

Laxinlindad färsk grön sparris


Jag är en "förrättsmänniska". Får jag välja mellan förrätt och efterrätt så blir det nio gånger av tio förrätt för min del. Igår åt vi "Laxinlindad färsk grön sparris". En rätt som jag brukar göra då och då och som är en av både mina och makens favoritförrätter. Supergod helt enkelt!

Laxinlindad färsk grön sparris
2 pers

6-8 st färska sparrisar
4 skivor kallrökt lax (stora, tunna skivor)
ca 12 blad ruccola
1 msk olivolja
0,5-1 tsk citron
0,5-1 tsk hackad gräslök
salt och peppar
1-2 msk pinjenötter
ca 1 msk hyvlad (småbitar) västerbottensost

Skär av ev torr del av sparrisen (ofta ca 1 cm närmast roten). Koka sparrisen i ca 4 min i saltat vatten. Spoa av i iskallt vatten så de kallnar. Låt rinna av och bli torra. Linda två laxskivor runt 3-4 sparrisar samt ca 4-6 blad ruccola. Lägg upp på fat. Blanda ihop olja, citron och gräslök, smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över sparrisen. Rosta pinjenötterna i stekpanna. Strö nötterna + ost över sparrisarna.

Matpornografi

Det är min grej! Jag har hyllvis med kokböcker och besöker nästan dagligen både tasteline.se, alltommat.se och diverse andra liknande sidor. Jag älskar att läsa recept och kan ligga och läsa kokböcker i sängen innan jag ska sova.

En av de trevliga sidorna av att vara föräldraledig är all tid som kan ägnas åt mat. Planera mat, handla mat och laga mat. När man jobbar finns det ju inte så mycket tid till sånt en vanlig torsdag. Mest tycker jag om att planera helgmat men även vardagsmaten är rolig, speciellt nu när vi har barn. Det är så roligt att testa nya smaker med dottern. Att laga mat med en liten hjälpreda som älskar att knäcka ägg och som med stor entusiasm rör om i grytor. :)
Ännu roligare hade det varit om budgeten hade varit sådan att jag alltid kunde välja de varor jag helst vill ha. Mer kravodlat. Mer närproducerat. Färre korvar och fler filéer. Men man får gilla läget och göra det bästa av situationen...

Apropå varor så är jag dessutom en av dem som anser att det är ett stort nöje att storhandla mat. Och att ströhandla oxå för den delen...

Ofta äter vi alltså mat som det ligger en del funderingar och tid bakom. Men så ser det inte alltid ut. Vissa dagar är det rakt av snabbt, enkelt och halvfabrikat som gäller. Oftast ingen medelväg. Svart eller vitt är min melodi. Ytterligheter.

Idag har varit en sån dag då allt varit snabbt och enkelt och tilllagat utan någon större omsorg alls. Lunchen bestod av oerhört icke-kulinariska överkokta snabbmakaroner, halvbrända hamburgare och några stackars bönor. Middagen blev såna där studsbollsliknande paltar som säljs i trepack. Kanske inte någon oförglömlig upplevelse eller exakt enligt kostcirkeln. Men helt ok ändå. :)

Thai-inspirerad kyckling


Idag blev middagen hos oss återigen ett hop-plock av vad jag kunde hitta i skåpen. Man tagar vad man haver så att säga.

Hop-plocket fick thai-inspirerade smaker. Kyckling och grönsaker i kokosmjölksås. Mums! Cashewnötterna var pricken över i:et. Speciellt dottern är väldigt förtjust i dem. Nötterna och sockerärtorna var det som hon först plockade ut på tallriken.

Receptet nedan räckte till middag för oss (två vuxna och en tvååring) och det blev över lagom mycket för att räcka till lunch åt alla i morgon också.

Betyg 4

Kyckling och grönsaker med kokosmjölk och röd curry

2 st kycklingfileer
Thai Red Curry (krydda på burk)
2 st vitlöksklyftor
1 stor burk skivade champinjoner
1 gul lök
ca 125 gram färska sockerärtor
ca 1-2 dl cashewnötter
1 st färsk chilifrukt
ca 2 tsk Red Curry Paste
ca 2 msk Thai Sweet Chili Sauce
ca 1 msk Chili & Garlic Sauce Srirasha
1 hönsbuljongtärning
2 st burkar kokosmjölk
salt och peppar

Skär kycklingen i bitar. Salta och peppra litegrann. Stek i olja tillsammans med vitlöken (pressad) och ganska mycket Thai Red Curry. Ta upp från pannan när den är färdigstekt. Bryn champinjonerna och löken (tunnskivad). Häll sedan i kokosmjölken, currypastan, såserna och buljontärningen. Småkoka. Skär sockerärtorna i mindre bitar. Kärna ur och hacka chilifrukten. Lägg kycklingen, ärtskidorna och chilifrukten i pannan och låt dem koka med i ca 2 minuter. Lägg i nötterna och servera sedan tillsamman med ris.

Till rätten passar det utmärkt med Chili & Garlic Sauce Srirasha

Godaste såsen till thai-mat


För ett tag sedan hittade jag en sås som jag inte hade provat tidigare i butikshyllan - "Chili & Garlic Sauce - Sriracha" från Santa Marias Thai-inspirerade serie. Den är fantastisk! Testa den! Bara man öppnar korken och luktar på innehållet så vattnas det i munnen. Funkar bra till Thaimat och säkert även till en hel del annat också.

Kryddstark "indisk" kyckling


Här i huset har det doftat indisk restaurang idag. Jag blandade ihop en smakrik och ganska kryddstark kycklinggryta till middag. Ómtyckt av alla i familjen.

Betyg: 4


Kryddstark indisk kyckling

2-3 kycklingfiléer

2-3 vitlöksklyftor
2 st gula lökar
1-2 msk korinder
ca 2 tsk spiskummin
0,5-1 tsk cayennepeppar
2 msk curry
1 msk finriven färsk ingefära
1 kanelstång
salt och peppar
1-2 dl vatten
1 burk cocosmjölk
2-3 msk mango chutney
2 dl turkisk yoghurt


Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn bitarna i olja. Tillsätt sedan lök och vitlök (hackad) samt alla kryddor. Fräs någon minut. Tillsätt vatten och kokosmjölk. Koka på svag värme under lock i ca 20 minuter. Tillsätt mango chutney och yoghurt innan servering. Koka under tiden ris och förbered övriga tillbehör.

Till detta kokade jag ris tillsammans med lite gurkmeja och kanel (blev både vackert och gott!).

Slängde även ihop en sås gjord på grovriven gurka, turkisk yoghurt och mynta. Den passade väldigt bra till kycklingen. Det var även gott att ha lite mango chutney som tillbehör.

Pastassås med lax och spenat



Dagens middag blev en pastasås a la "hopplock av vad som fanns i kylen".

Rätten var ingen höjdare. Både jag och maken tyckte att den iofs var rätt god, men att den helt saknade "det". Funkar väl till vardags och känns ju i alla fall nyttig. Dottern var dock mycket förtjust i maten och ville ha påfyllning flera gånger. ;)

Betyg: 3-


Pastasås med lax och spenat

2 frysta laxfilébitar (såna som säljs i fyrpack)
1 liten rödlök
ca 200 gram hackad fryst spenat
ca 4 dl havregrädde (eller annan grädde)
ca 1 tsk citron
ca 0,5 dl vitt vin (för att jag hade en skvätt i en flaska, annars går det säkert lika bra utan)
salt och peppar

Tärna laxen och stek bitarna i smör. Ta upp dem ur stekpannan. Hacka löken och stek den. Häll i grädden och spenaten (tinad och med vätskan urpressad). Koka upp. Vänd i laxbitarna. Smaksätt med lite citron och vin. Salta och peppra. Servera med tagliatelle eller annan pasta.

Bulgursallad med lax


Fisk till middag idag. Hittade detta recept på aftonbladet.se och är mer än nöjd. En god och fräsch rätt.

Betyg: 4-
(Dottern skulle nog ha gett 5) :)


Bulgursallad med lax

3 dl bulgur
6 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong
600 g skinn- och benfri laxfilé
Smör
Flingsalt
2 msk rostade sesamfrön
1 mango
2 avokador
0,5 dl hackad koriander (jag körde med burkvarianten)

Citronyoghurt:
3 dl lätt grekisk yoghurt
Rivet skal av 1/2 citron
2 tsk flytande honung
Salt

Gör så här:

1. Blanda ihop ingredienserna till citronyoghurten.

2. Tillaga bulgur i buljongen enligt anvisningen på förpackningen.

3. Skär laxen i kuber. Stek dem runt om i smör i en stekpanna, cirka 3 minuter. Salta och strö över sesamfrö.

4. Dela, kärna ur och tärna mango och avokado.

5. Blanda bulgur, mango, avokado och koriander. Strö över laxkuberna och servera salladen tillsammans med yoghurten.

Strimlad biff


I dag försökte jag mig på att plocka ihop någon sorts kinarätt av det vi hade i kyl och skafferi (alltså kinarätt a la svensk kinarestaurang vilket ju inte är samma sak som mat från kina). :)

Resultatet blev bra. Väldigt likt de traditionella rätterna "strimlad biff med lök" och "strimlad biff med bambuskott". Kommer defintivt att laga detta fler gånger. Och även prova variera grönsakerna.

Betyg: 4

Strimlad biff med bambuskott m.m.

ca 500 gram lövbiff
1 burk skivade champinjoner
1 burk skivade/strimlade bambuskott
1 stor gul lök
ca 1 dl cashewnötter

Sås
4-5 dl vatten
1,5 msk socker
2-3 msk maizena redning
ca 2 msk soja
2 köttbuljongtärningar
1 dl vin (jag hade en skväll vitt hemma, hade annars hellre tagit rött)
peppar
ev sambal oelek

Koka upp vattnet. Lös buljongtärningarna i det. Blanda i de övriga såsingredenserna. Koka.

Strimla lövbiffen. Stek ca 1-2 minuter i olja (het panna). Ta upp lövbiffen ur pannan och lägg ner löken och svampen. Stek ca 1 minut och lägg sedan ner köttet, löken och svampen. Häll såsen över det hela och koka en kort stund. Lägg i nötterna. (Lite sambal oelek kan också vara gott i). Servera med ris.

Renstek

















Häromdagen fick vi en hel del renkött av barnens farmor och farfar så vad passar bättre till middag idag än en renstek?
Det blev en riktigt god "söndagsmiddag". Potatismosgratängen är ett väldigt gott alternativ till "vanlig potatismos", mycket smakrikare. Tanken var dock att det som tillbehör till maten skulle varit kantareller i stället för champinjoner, men tyvärr hittade vi inga sådana.

Betyg: 4+

Renstek med potatismosgratäng

Renstek
ca 1 kg stek av ren (jag hade bog)
1 msk torkade enbär
5 dl buljong
smör
salt och vitpeppar

Bryn smöret i en gryta. Lägg ner köttet och bryn det runt om. Krydda med salt och peppar. Häll i varm buljong. Krossa enbären och lägg i dem, Låt koka på svag värme ca 1,5 timme. Vänd några gånger under tiden.

Sås
Stekskyn från steken
1 dl grädde
3 msk mjöl
ca 1-2 tsk soja
1-2 tsk vinbärsgele
salt och vitpeppar

Tag upp steken. Sila skyn och häll sen grädden i den. Rör ut mjölet i lite vatten och vispa ner det. Koka en stund. Smaksätt med soja, vinbärsgele, salt och peppar.

Potatismosgratäng
ca 1 kg potatis
ca 1 dl mjölk
1-2 msk smör
salt och peppar
muskotnöt
2 dl grädde
1-2 dl riven ost
3 msk parmesanost
1 msk ströbröd

Koka potatisarna. Dela dem i mindre bitar. Tillsätt mjölk, smör, muuskotnöt, salt och peppar. Vispa med elvisp. Häll potatismoset i en ungsfast form. Visa grädden hård. Häll osten i grädden. Bred blandningen över potatismoset. Strö över ströbröd. Gratinera i ugn ca 15 minuter (250 grader).


Som tillbehör gjorde jag stekta champinjoner och ugnsstekta tomathalvor. (Halvera tomater, strö på lite hackad persilja och salta. Ställ i ugnen ca 10-15 min (250 grader).

Laxröra


Om någon rätt kan kallas för vår "standardförrrätt" så är det denna. Oftast när vi är sugna på en förrätt men inte orkar leta upp något kul recept så brukar vi falla tillbaka på en röra på rostat bröd. Idag blev röran baserad på gravad lax. Men den går lika bra att göra med kallrökt lax, kräftstjärtar, räkor eller vad man nu råkar ha hemma.

Laxröra

ca 150 gram gravad lax
½ liten rödlök (eller en bit purjolök)
en burk lätt creme fraiche
dill
citronsaft
salt och peppar

Skär laxen i kuber. Finhacka löken och dillen. Blanda med creme fraiche. Droppa i lite saft från en citron. Salta och peppra och rör ihop.

En skiva rostat bröd. Antingen sallad eller en skivad avocado på det. Toppa med röran. Dekorera med en citronbit och en liten dillkvist. (Tyvärr hade jag ingen färsk dill hemma idag. Enkel men god förrätt!

tisdag 21 oktober 2008

Stekt strömming


Husman idag igen. Fjärde rätten i mitt lilla projekt - stekt strömmimg.Jag har aldrig lagat strömming tidigare. Fick nämnligen avsmak för rätten redan i skolan. Men nu var det dags att ge de små firrarna en ny chans. Och det var tur - för gott var det! Makens spontana omdöme: "Det här var ju supergott. Skulle gärna äta det flera gånger varje vecka". Tvååriga dottern slukade två stora portioner.
Betyg: 4+
Så här gjorde jag:

Ingredienser
ca 500 gram rensade strömmingsfiléer
ca 1 dl mjöl
ca 1 dl ströbröd
salt och vitpeppar
smör

Marinad
1 dl vispgrädde
1 äggula
2 tsk senap
salt och vitpeppar

Sås
1 burk creme fraiche
1 schalottenlök
1 msk finskuren dill
1 tsk finskuren gräslök
ca 1-2 dl finhackad saltgurka

Blanda grädden, äggulan och senapen till marinaden. Salta och peppra röran. Lägg ner fisken i detta. Se till att marinaden kommer åt all fisk. Låt strömmingen marineras i minst en timme i kylen.

Sås: Hacka alla ingredienser och blanda med creme fraichen.

Vänd fileerna i en blandning av ströbröd, mjöl och kryddor. Stek fisken i omgångar i en stekpanna med lite smör. Till strömmingen åt vi hemgjord potatismos och rivna morötter. Mums! :)

Kyckling med tabouleh

Dagens middag hos oss var kycklingfilé på spett med tabouleh. En jättegod rätt som dessutom kändes iallafall ganska fräsch och nyttig. Tvååringen åt stora mängder men var särskilt förtjust i såsen. Receptet räcker till två måltider för oss, två vuxna och ett barn. Alltid smidigt med en färdig "rest-middag" till nästa dag. :)
Betyg: 4
Kycklingfilé

4 st kycklingfileer
2 msk spiskummin
2 tsk kardemumma
2 msk svartpeppar
Salt
ca 10 st grillspett (ca 20 cm långa)

Stick 2-3 spett på längden i varje kycklingfile och skär mellan så det blir avlånga filébitar på spett. Blanda ihop svartpeppa, kardemumma och spiskummin. Rulla spetten i blandningen. Salta. Stek runt om i olivolja och servera direkt med tabouleh och gurkyoghurt.

Tabouleh

5-6 portioner bulgur
1 kycklingbuljongtärning
1 st knippe bladpersilja
½ kruka mynta
½ röd lök
1 st citron (rivet skal & saft)
3 st tomater
olivolja

Koka bulguren enligt anvisningarna på paketet men tillsätt en buljongtärning i vattnet. Hacka tomaterna och löken i ganska små bitar. Blanda tomat- och lökbitarna med finskuren persilja och mynta och rivet citronskal. Smaka av med olivolja, salt och svartpeppar. Blanda örtkryddblandningen med avsvalnad bulgur och smaka av med pressad citron.

Gurkyoghurt

3 dl turkisk yoghurt
½ gurka
½ kruka mynta
En nypa spiskummin
Salt
Svartpeppar
1 msk olivolja

Riv gurkan och lägg den på ett hushållspapper så den får rinna av. Blanda riven gurka, finskuren mynta, olivolja och yoghurt. Smaka av med spiskummin, salt och svartpeppar.

Köttsoppa

I dag var det dags för "traditionell husmanskost" igen - köttsoppa, en rätt som jag aldrig tidigare lagat.














Köttsoppa

1 kg högrev
1 morot
½ palsternacka
en bit kålrot
en liten bit totselleri
1 gul lök
10 vitpepparkorn
salt

Lägg köttbiten i en gryta och fyll uppmed vatten så den täcks, koka upp vattnet. Ta bort skummet som ganska snabbt bildas. Lägg sedan i grönsakerna delade i stora bitar. Koka sakta i ca 2-3 timmar. Ta upp köttet och sila bort grönsakerna från buljongen (kasta grönsakerna).

2 morötter
½ -1 palsternacka
en bit kålrot
en liten bit rotselleri
1-2 gula lökar
ca 4-6 potatisar

Skiva morötterna. Skär palsternackan, kålroten, rotsellerin och potatisarna i tärningar. Hacka löken. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och lägg i grönsakerna. Låt koka tills de är lagom mjuka (ca 30 minuter). Skär köttet i bitar och lägg i grytan. Koka upp. Smaka av med salt och vitpeppar.


Soppan blev rätt ok, dock ingen "jättehöjdare" tyckte jag. Maken tyckte den smakade precis så som köttsoppa skall smaka. Det är nog helt enkelt så att köttsoppa inte är en av mina favoriträtter.

Betyg: 3+
Tillägg: Soppan förtjänade nog ett högre betyg ändå. När jag värmde den dagen efter var den riktigt god :)

Egentligen borde soppan få ett stort plus i kanten för den goda och hemtrevliga doften den spred i vårt hus. :)

Pastaskruvar med kyckling och spenat

Dagens lunch blev ett "hopkok" av vad som stod att finna i en nästan tom kyl och frys. Blev dock en rätt god rätt som dessutom går snabbt att laga.

Dessa ingredienser använde jag:

ca 500 gram fullkornspastaskruvar
2 kycklingfiléer
75 gram fetaost
1 röd lök
ca 200 gram hackad spenat (fryst)
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt och peppar

Koka upp pastan. Skär kycklingfileerna i ganska små bitar. Salta och peppra. Stek bitarna i stekpanna. Skiva löken tunt och stek lite lätt. Värm upp spenaten och tryck ur vatten ur den. Häll av vattnet från pastan och rör ner kycklingen, löken och spenaten. Pressa två vitlöksklyftor i pastaröran och häll över olivolja. Lägg upp på tallrikar och smula fetaost över.

Snabbt och enkelt :)

Söndagssteken uppäten

Då var dagens middag, stek, uppäten.

Väldigt gott var det och den föll samtliga familjemedlemmar i smaken (utom minstingen som än så länge lever på bröstmjölk). Det enda som var lite trist var att potatisgratängen inte blev riktigt bra.

Brysselkålen och de stekta morötterna var pricken äver i:et och fulländade måltiden. En bra rätt som dessutom inte är särskilt tidskrävande. Den ska ju vara i ugnen en stund, men den tiden kan man ju använda till annat. Jag gillar att göra stekar och liknande mat och detta recept kommer definitivt att lagas fler gånger.

Betyg: 4+

Söndagsstek med gräddsås och potatisgratäng


Nästa rätt i mitt projekt att testa traditionell husmanskost blir en "söndagsstek".

Jag använder detta recept som jag hittat på Guldkorn,:











Gammeldags stek med gräddsås


800 g rostbiff, fransyska eller innanlår
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk svenskt smör
1 morot i bitar
1 liten selleri i bitar
2 grovskurna gula lökar
2 vitlöksklyftor

sås:
1-2 msk vetemjöl
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
soja, salt och peppar

tillbehör: gelé, konserverade päron, kokt broccoli, morötter eller brysselkål

Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra steken och bryn den i smöret. Fräs grönsaker, lök, vitlök och lägg dem i en form tillsammans med köttet. Ställ in i ugnen och stek till en innertemperatur på 67°.
Ta ut steken och vira in den i folie och låt den vila i 15 minuter. Sila stekskyn i en kastrull och låt koka tills hälften återstår. Blanda mjöl och grädde och vispa så att det blir jämnt. Häll ner gräddblandningen i köttspadet och rör ihop. Smaksätt med svartvinbärsgelé och soja. Krydda med salt och peppar. Skär steken i tunna skivor och servera med sås, potatisgratäng, grönsaker och geléfyllda päronhalvor.

Jag kommer dock att utesluta broccolin (har ingen hemma) och päronen. Tillbehören blir alltså morötter och kokt brysselkål. Morötterna tänkte jag skiva och steka tillsammans med lite smör och en pressad vitlöksklyfta eller två. Det är gott :)


Till steken blir det potatisgratäng som jag gör så här (det fanns ett annat recept på Guldkorn men jag kör på mitt "gamla vanliga"):

800 g skivad potatis
ca 1 tsk salt
ca 0,5-1 tsk svartpeppar
ca 1 krm muskotnöt
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
ca 25 g smör
3-4 vitlöksklyftor
4-5 dl riven västerbottensost

Smöra en gratängform. Varva potatis, pressad vitlök, ost, muskotnöt, salt och peppar. (Spara lite av osten att strö på överst.) Häll grädden och mjölken över potatisen. Klicka över smöret. Ställ in i ugnen och grädda vid 200° i ca 50 minuter. Täck inledningsvis med folie men ta bort det efter ca 15 minuter.

Det blir en supergod, krämig och vitlöksdoftande, (onyttig) gratäng! :)

Kyckling med quinoa

När jag bläddrade i veckans reklamblad från Coop såg jag att de har Quinoa som "veckans ekologiska". Har aldrig ätit det förr (och visste knappt att det finns något som heter så om jag ska vara ärlig) men nu var det ju läge att testa.Efter lite googlande hittade jag detta recept hos "Allt om mat":

Kyckling med quinoa

4 st kycklingfiléer
1 msk basilika
1 msk oregano

Quinoa:
5 dl kokt quinoa
1 st gul lök
1 st zucchini
8 st soltorkade tomater
15 st svarta oliver
100 g parmesan
3 msk olivolja
bladpersilja, några kvistar
salt och peppar

Gör så här
1. Värm ugnen till 150°. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form. Häll på olivolja och krydda med oregano, timjan, salt och peppar.

2. Sätt in i mitten av ugnen och stek i 30-35 minuter eller till en innertemperatur på 70°. Skär ett snitt i kycklingen och kontrollera att köttsaften är klar och genomskinlig.

3. Skala och hacka löken fint. Skiva zucchinin och skär den i bitar. Skär de soltorkade tomaterna i småbitar. Hacka bladpersiljan och riv parmesanen.

4. Häll lite olivolja i en stekpanna och stek löken någon minut. Tillsätt zucchininoch stek ytterligare någon minut. Tillsätt den kokta quinoan, soltorkade tomater, lite av oljan från tomaterna och blanda om.

5. Tillsätt bladpersilja och parmesan. Tillsätt oliver och krydda med salt ochpeppar.

"Quinoaröran" såg inte så god ut, men det var den. Denna rätt kommer jag nog att laga fler gånger. Ett plus är att man kände sig så "hälsosam" efteråt. :)

Betyg: 4-

Det bästa receptet på kåldolmar



Kåldolmar (till ca 4 pers)

1 vitkålshuvud

Fyllning:
ca 1,5-2 dl risgrynsgröt
3-400 gram blandfärs
1 liten gul lök
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg
1 dl vatten
ca 1 dl hackad kål

Till stekningen:
1 msk smör
ca 2 msk sirap


Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Placera kålhuvudet i kastrullen med "roten" uppåt. Lossa bladen allteftersom de mjuknar. Spola dem i kallt vatten och lägg dem på en handduk för att rinna av. Skär sen bort lite av bladnerven från den sida som är bladets "utsida" . Ta undan några av bladen och finhacka dem.

Fräs läken (finhackad) i smör några minuter. Blanda färsen med lök, gröt, hackad kål, salt, peppar, ägg och vatten. Placera färsblandning på kålbladen (det är viktigt att blandningen är lös) och vik in sidorna och rulla ihop.

Placera kåldolmarna tätt i en smord långpanna och droppa lite sirap över varje. Sätt in i ugnen (ca 200-225 grader). Vänd kåldolmarna då och då. Stek till dess att de är bruna och fina, vilket tar ca 1 timme. (I början vätskar bladen, när de slutat med det och formen är torr så häll i lite kokt vatten i stället.)

Servera med kokt potatis, sås och rårörda lingon eller lingonsylt

Morgondagens husman

Som ett led i mitt "projekt" - att under hösten provlaga (och äta) lite traditionell svensk husmanskost - så förbereder jag idag morgondagens middag - kåldolmar. Kåldolmarna härstammar ju ursprungligen från Turkiet, men jag tycker att de platsar som traditionell svens husmanskost.

Kåldolmar är en rätt som jag inte ätit särskilt många gånger. Jag minns hur mamma kunde stå och laga kåldolmar i timmar när jag var barn - alltmedan jag och mina syskon högljutt klagade på den "äckliga maten". Nu när jag upptäckt vilket enormt arbete som ligger bakom de kål-inlindade knytena så tycker jag lite synd om mamma...speciellt som jag en gång för några år sen smakade lite av en kåldolme som hon gjort - och upptäckte att den faktiskt var god.

Nu när jag ska prova mig på konststycket att laga denna rätt så är det naturligtvis mammas recept som jag använder. Och precis som hon alltid gjort så förbereder jag vissa saker dagen innan så jag inte är helt överbelamrad med arbete imorgon när det ska rullas.

Så idag har det kokats kål och gröt.

Fullständigt recept kommer...

Lingonsylt


På marken lyser det just nu rött lite här och där. Det är lingonsäsong. Och en bra sådan verkar det dessutom som.

Sylt köper jag vanligtvis i affären, men eftersom jag ju ska testa en del traditionell husmanskost närmaste tiden så tänkte jag att det även kunde vara på tiden att åtminstone prova att koka egen sylt. Först ut idag blev lingonsylt. Som den "syltnybörjare" jag är så blev jag positivt överraskad - det tog bara några minuter! (Jag som hela livet gått omkring och trott att det är komplicerat att koka sylt.)

Så här gjorde jag sylten:

Lingonsylt

2 liter rensade lingon
2 dl vatten
5 dl socker

Skölj lingonen i ett durkslag. Häll lingonen och vattnet i en kastrull och koka upp. Låt småkoka under lock i ca 10 minuter. Lyft av kastrullen från plattan och blanda i sockret i omgångar. Rör om och se till att allt socker löser sig. Häll upp i rena burkar.

Enkelt och gott! Nu blir det palt med hemgjord lingonsylt nån dag framöver.

Följ min blogg med bloggkoll

Husmanskostens återkomst

Det sägs att traditionell husmanskost är på återgång.

Jag vet inte...? I teorin är det säkert så. Långkok och mormors gamla recept passar på något sätt in med övriga "mattrender", såsom närodlat och ekologiskt. Men i praktiken tror jag att det ganska ofta är så att den traditionella husmanskosten (i alla fall den mat som innebär långkok) faller bort på grund av tidsbrist.

Jag måste erkänna att jag själv inte lagar denna typ av mat särskilt ofta. Kalops någon gång ibland, kanske lite palt. Men inte mycket mer.

Men nu ska det bli ändring på det. Under hösten 2008 tänker jag prova mig fram bland de gamla traditionella rätterna. Kåldolmar, dillkött, stek...vi får se vad det blir. Många av de rätter som jag kommer att provlaga har jag inte ätit sedan jag var barn, vissa har jag säkerligen aldrig ens smakat så det blir en spännande mathöst. Kanske hösten blir ett lyft för min hälsa också. För några år sedan rapporterades det nämligen om att inhemsk traditionell husmanskost ofta är det hälsosammaste alternativet.