fredag 22 juli 2011

Pannkakor med äpple

Pannkaka är för mig den rätt som tillagas i ugn. Den tunnare och mindre varianten på samma rätt, den som tillagas i stekpannor av olika slag, heter för mig plättar.

Dessa pannkakor är dock pannkakor för mig - trots stekpannan. Det är tjockleken som ger den känslan tror jag. :)

Hur som helst. Väldigt goda är dom. Servera gärna med skivade bananer och en klick jordgubbssylt. Eller kanske lite flytande honung. Eller turkisk yoghurt. Möjligheterna till variation är många.

Pannkakor med äpple
6-8 personer

3,5 dl fullkornsvetemjöl
2,5 dl vetemjöl
1 msk rårörsocker
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
3 msk vetekli
2 ägg
3 dl fil
3 dl turkisk yoghurt

2-3 äpplen

Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Blanda sedan ner ägg, fil, yoghurt samt grovrivet äpple. Smält smör i en stekpanna och grädda små pannkakor (jag gjorde dom ca 12 cm i diameter och tjockleken var uppskattningsvis strax över centimetern). Gräddningen tar ett par minuter per sida.