lördag 10 januari 2009

Ciabatta med kyckling, bacon och parmesan



En väldigt god smörgås - som är så matig så att den passar som en hel måltid. Så här gör man den: Rör ned någon matsked finriven parmesanost i gräddfil eller creme fraiche. Stek två kycklingfileer, krydda dem med cayennepeppar, svartpeppar och salt. Dela två ciabatta på längden. Bred på smör. Lägg lite ruccola på varje "bottenbröd". Skiva fileérna. Lägg en file ovanpå ruccolan på vardera brödet. Lägg på finskuren salladslök, skivade tomat, skivad avokado, parmesansås, några stekta baconbitar och lite hyvlad parmesanost. På med locket och servera.

fredag 9 januari 2009

Findus Grön Deli



En sådan här påse från Findus nya serie "Grön Deli" hamnade i varukorgen sist jag handlade. Tänkte att det ju iallafall är värt att testa. "Bladspenat stekt i olivolja, grillad paprika och goda kikärter i en smakrik tomatsås med linser" låter ju gott.

Och det var faktiskt riktigt gott. Ett helt ok alternativ om man vill "piffa upp" maten någon sressig dag. Lika fin som på förpackningens bild var röran däremot "så klart" inte - och det berodde nog inte enbart på att jag råkades låta den tillagas lite för lång tid. För oss blev det en falukorv som fick ett lyft med hjälp av Grön Deli. Stekt falukorv, klyftpotatis och till det röran med "bladspenat, grillad paprika och kikärter".

torsdag 8 januari 2009

Pasta med kyckling, spenat och fetaost

En snabblagad middag igår. God och enkel.

Pasta med kyckling, spenat och fetaost
4-6 port

2-3 kycklingfileér
½ purjolök
ca 250 gram fryst spenat (hel)
2 vitlöksklyftor
4-5 msk creme fraiche
1 pkt fetaost
pasta (exv skruvar)
olivolja
salt och peppar

Koka pastan. Strimla kycklingen och stek. Tillsätt strimlad purjolök när kycklingen har stekt nästan klart. Lägg i spenaten (tinad och utan vätskan). Pressa över vitlök. Låt steka någon minut. Häll lite olivolja över pastaskruvarna och rör ned kycklingröran. Blanda ner fetaosten (tärnad) och creme fraichen. Smaka av med salt och peppar.

söndag 4 januari 2009

Pizzadeg - för en tunn botten



Jag tänkte dela med mig av mitt absoluta favoritrecept på deg till pizzabottnar. Receptet komer från "Stenugnen" och är nog egentligen tänkt att avända med en speciell pizzasten. Jag har dock ingen sådan och det fungerar bra ändå (mmen blir säkert ännu bättre med stenen). Tunna, goda bottnar blir det - inte den där tjockare varianten som det ofta annars blir när man gör pizza hemma.

Pizzadeg

Ingredienser (6 Pizzor)
1 pkt jäst
10 dl vetemjöl
2 msk olivolja
1 msk salt
2 msk kruska kli
3 1/2 dl iskallt vatten

Gör så här:
Häll vattnet i en rostfri bunke. Tillsätt jäst och olja. Vispa ihop allt. Tillsätt saltet. Häll i mjölet, knåda eller låt assistenten arbeta degen till en jämn degboll. Låt degen jäsa 1-1½ tim i en stor degbunke. Tag upp degen, dela och forma den till 6 stora bollar, rulla dem i mjöl. Lägg upp dem på ett fat och ställ i kylen med en blöt handduk över och låt stå i minst 5 timmar.

Hos Stenugnen.se kan man även läsa följande tips:
Tips 1
Denna deg kan göras kvällen innan och stå i kylen över natten. Ps. Lägg då plastfolie istället för handduk på degen

Tips 2
Frys överbliven pizzadeg. Vi har testat och upptäckt att det går utmärkt att frysa överbliven deg. Vi kavlade ut degen till ca 5-10 mm tjocka bottnar som vi sedan styckfryste för att lätt kunna ta fram så många vi behöver nästa gång. Vi tog fram de frysta bottnarna samtidigt som vi lade stenen i ugnen och satte på värmen. Inom en timme åt vi nygräddade pizzor. Ps. Efter denna upptäckt så gör vi alltid dubbel degsats.



Även vi brukar göra dubbel sats. Dels fryser vi "klumpar" lagom stora till en plåt, och dels kavlar vi ut små rundlar som är perfekta att ta fram om man vill ha exv. en snabb lunch. Färdigkavlat och bra - bara att lasta på lite ost och annat och sen in i ugnen.