söndag 4 januari 2009

Pizzadeg - för en tunn botten



Jag tänkte dela med mig av mitt absoluta favoritrecept på deg till pizzabottnar. Receptet komer från "Stenugnen" och är nog egentligen tänkt att avända med en speciell pizzasten. Jag har dock ingen sådan och det fungerar bra ändå (mmen blir säkert ännu bättre med stenen). Tunna, goda bottnar blir det - inte den där tjockare varianten som det ofta annars blir när man gör pizza hemma.

Pizzadeg

Ingredienser (6 Pizzor)
1 pkt jäst
10 dl vetemjöl
2 msk olivolja
1 msk salt
2 msk kruska kli
3 1/2 dl iskallt vatten

Gör så här:
Häll vattnet i en rostfri bunke. Tillsätt jäst och olja. Vispa ihop allt. Tillsätt saltet. Häll i mjölet, knåda eller låt assistenten arbeta degen till en jämn degboll. Låt degen jäsa 1-1½ tim i en stor degbunke. Tag upp degen, dela och forma den till 6 stora bollar, rulla dem i mjöl. Lägg upp dem på ett fat och ställ i kylen med en blöt handduk över och låt stå i minst 5 timmar.

Hos Stenugnen.se kan man även läsa följande tips:
Tips 1
Denna deg kan göras kvällen innan och stå i kylen över natten. Ps. Lägg då plastfolie istället för handduk på degen

Tips 2
Frys överbliven pizzadeg. Vi har testat och upptäckt att det går utmärkt att frysa överbliven deg. Vi kavlade ut degen till ca 5-10 mm tjocka bottnar som vi sedan styckfryste för att lätt kunna ta fram så många vi behöver nästa gång. Vi tog fram de frysta bottnarna samtidigt som vi lade stenen i ugnen och satte på värmen. Inom en timme åt vi nygräddade pizzor. Ps. Efter denna upptäckt så gör vi alltid dubbel degsats.



Även vi brukar göra dubbel sats. Dels fryser vi "klumpar" lagom stora till en plåt, och dels kavlar vi ut små rundlar som är perfekta att ta fram om man vill ha exv. en snabb lunch. Färdigkavlat och bra - bara att lasta på lite ost och annat och sen in i ugnen.

Inga kommentarer: