torsdag 19 mars 2009

Ciabatta med kallrökt lax


Brist på fantasi och nedsatt pris på ICA´s ekologiska kallrökta lax är ursprunget till dagens middag/kvällsmacka. Gott men inte särskilt spännande. Bred helt enkelt smör på en ciabatta. Efter det ett ganska tjockt lager philadelfiaost (gräslök), kallrökt lax, skivad avokado och lite nymalen peppar. Inte vackraste smörgåsen. Inte den mest innovativa heller. Men smakar bra till en kopp te i soffan gör den ändå.

Pasta med kyckling och spenat


Gårdagens middag - en snabb pastasås med kyckling, spenat och soltorkade tomater. Snabblagat och enkelt, men gott. Jag och treåriga dottern åt dessutom rester till lunch idag till hennes stora förtjusning.

Pasta med kyckling och spenat
ca 6 port

6 port fullkornspasta (eller vanlig), t ex tagliatelle
3-4 stora kycklingfiléer
250 g fryst bladspenat
8-10 marinerade soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
2 pkt havregrädde

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Tina spenaten och krama noga ur vattnet. Skär kycklingen i små bitar. Grovstrimla tomater och spenat. Bryn kycklingen i en stekpanna. Rör ned tomater, spenat, grädde och pressad vitlök.
Låt koka ihop några minuter. Smaka av medsalt och peppar. Servera såsen med pastan.

tisdag 17 mars 2009

Kycklingfilé med avokado- och bönsallad


Dagens middag var riktigt lyckad. En mycket god sallad med avokado och svarta bönor som bas och till det stekt kycklingfilé. Det var faktiskt första gången jag lagade något med svarta bönor och maken utbrast spontant "Det är var riktigt gott. Vilka grymt goda bönor". Nu vet jag inte om just bönorna i sig har så väldigt mycket smak men smakkombinationerna i salladen var iallafall riktigt bra.

Kycklingfilé med avokado- och bönsallad
4 port

4 kycklingfiléer
1-2 burkar svarta bönor
3 avokador
2 tomater
1-2 salladslökar
1 vitlöksklyfta
1-2 msk olivolja
1-2 tsk vinäger
salt och peppar

Tärna tomaten och avokadon. Skiva salladslöken. Blanda grönsakerna i en skål tillsammans med de svarta bönorna. Pressa vitlöksklyftan i skålen. Häll ner olja och vinäger. Rör om. Smaka av med salt och peppar. Stek kycklingfiléerna (jag delade varje filé i tre bitar (på längden)) och servera dem till salladen.

Chili con carne


Igår gjorde jag en egen chili con carne-variant till middag. Det smakade helt ok och är ju en enkel rätt att laga stor sats av. Alltid bra när det blir över till några luncher. :)

Chili con carne
ca 6 port

ca 600 gram köttfärs
1 stor gul lök
1-2 paprikor
2 burkar krossade tomater
1 dl chilisås
1 buljongtärning
ca 2 tsk chilipulver
ca 1 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
1 liten burk majs
1 frp vita bönor (jag hade en "stor bönvariant"
1 frp kidneybönor
salt och peppar

Hacka löken och tärna paprikan. Bryn läk i en stekpanna och lägg sedan över i en gryta. Gör detsamma med paprikan och köttfärsen. Häll de krossade tomaterna och chilisåsen i grytan. Lägg ned buljontärning, pressad vitlök och krydda med spiskummin samt chilipulver. Låt småkoka någon minut. Rör ned majsen och bönorna precis innan servering. Låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en grönsallad eller ris (eller både och). Jag valde att äta rätten med en grönsallad och en klick gräddfil.

måndag 16 mars 2009

Grilla utomhus


Finns det någon gång då det är gott med en skiva "gammal hederlig" falukorv så är det när man är ute i skogen vid en värmande brasa. I helgen har vi sysselsatt oss med just detta. Härligt var det. Som komplememt till korven hade vi även med oss rimmat sidfläsk att grilla på halster. Väldigt gott. Sidfläsket skar jag i skivor hemma och kryddade med paprika, cayennepeppar, vitlök, svartpeppar och spiskummin. Rätt rejält med kryddor. Rekommenderas.