Före nyår sålde Coop oxfilé för 119 kr/kg och vi passade på att handla. Inköpet resulterade bland annat i att vi förra helgen åt en god middag - lite som plankstek, men samtidigt absolut inte (den innehåller inte ens planka). Som synes på bilden är köttet tyvärr "överstekt" vilket beror på att jag är gravid och därför undviker att äta köttet blodigt, som jag annrs föredrar att ha det.
Hur som helst, middagen som var väldigt god, gjordes så här.
Jag började med att göra potatismos till pommes duchessen. Ca 0,5 kg potatis skalades och kokades. Sedan vispade jag ihop den med elvisp direkt i kastrullen (naturligtvis efter att jag låtit vattnet rinna av). Jag vispade även ner två st äggulor, en till två matskedar olja, två matskedar smör samt salt och vitpeppar.
Moset spritsade jag ut i små "toppar" på en plåt med bakplåtspapper på. Duchessen tillagade jag i ugnen (ca 250 grader) i ungefär 10-15 minuter (under tiden som oxfilén väntade på att skäras upp).
Samtidigt som potatisen tillagades passade jag även på att ha några tomater (som jag först skar ett kryss i ovansidan på) och haricot verts inlindade i bacon i ugnen. De sistnämnda bestod av haricot verts som jag först kokade samt bacon som jag hade stekt lite lätt, sedan rullades ca fem haricot verts in i varje baconskiva.
Slutligen, oxfilén. Den började jag med att salta och peppra samt bryna i smör i en stekpanna. Sedan satte jag den i ugnen (100-125 grader) där den fick vara till dess att den termometer som jag hade i köttet stod på ca 62 grader (vilket är för hög temperatur egentligen, bäst blir köttet enligt min mening om man tar ut det vid ca 55-56 grader - eller allra högst 58 grader om man kanske inte vill ha det blodigt men ändå rosa). Sedan fick köttet vila inlindat i bakplåtspapper i ca 20 minuter innan det skars upp i skivor.
Till detta serverade jag Lohmanders goda bearnaisesås. Rätten gav, som sagt, ett visst plankstek-intryck. Men oavsett vilket så var den väldigt god och det kändes som att smakerna kompletterade varandra på ett bra sätt.