onsdag 14 juli 2010

Härliga rotfrukter och grillad fläskfilé


Nu har värmen kommit även till oss i norr - och med den har lusten att grilla ökat. Igår blev det således återigen grillat till middag.

Jag skivade en fläskfilé och lät den ligga i en vitlöksmarinad under några timmar. Till den blev det rotfrukter i ugnen vilket jag tycker är riktigt gott. En grönsallad och tzatziki fick utgöra "pricken över i:et".

Rotfrukter i ugnen

4-6 potatisar
1 sötpotatis
2-3 morötter
1 stor palsternacka
3-4 rödbetor
1 rödlök i klyftor
4 msk olivolja
1 tsk timjan, torkad
flingsalt
svartpeppar

Skala rotfrukterna. Skär potatisen i klyftor och övriga rotfrukter i stavar. Klyfta löken. Gör sötpotatisstavarna lite större och rödbetsstavarna lite mindre än de övriga rotfrukter så får allt samma stektid. Lägg allt utom löken på en ugnsplåt. Häll över olivolja och rör om. Stek i mitten av ugnen på 225 graders värme i cirka 40-50 minuter. (Lägg i löken efter halva tiden och strö samtidigt över timjan).

måndag 12 juli 2010

Grillad biff och fylld bakpotatis


Igår provade jag en av de produkter som vi fått i våra sommarpresenter från jobbet -"Tomat och rostad vitlökssås" från Sverigeskafferiet. Vi använde den dels som kall sås till vår grillade kötträtt - och dels i bakade potatisar enligt ett recept som jag hittat på Sverigeskafferiets hemsida.

Middagen bestod av utskuren biff som grillades, fyllda bakpotatisar, en grönsallad och två såser. Såserna var dels den nämnda tomat och rostad vitlökssåsen och dels turkisk yoghurt smaksatt med vitlök, lite olivolja samt salt och peppar. Jag tyckte potatsarna blev riktigt goda. Dessutom passade de två såserna bra ihop. Rätten som helhet var klart godkänd.

Min variant av Sverigeskafferiets potatisar
4-5 port

4 st bakpotatisar
2 dl cremé fraiche
1 dl Sverigeskafferiets tomat & rostade vitlökssås
1 dl riven Västerbottenost
Flingsalt Nymald svartpeppar

Tvätta potatisarna, stick ett hål i skalet, baka i ugnen ca. 50-60 min, 200°C, tills de är mjuka. Låt potatisarna svalna. Blanda cremé fraiche med tomat & rostad vitlökssås. Dela potatisarna på mitten och gröp ur innehållet. Blanda med såsen och lägg tillbaka blandningen i potatisarna. Salta och peppra. Ställ potatishalvorna på plåt och toppa med riven Västerbottenost.

söndag 11 juli 2010

Sommarpresenter från jobbet


Årets sommarpresent från jobbet hade, för både min och makens del, ett ätbart innehåll. Från våra två jobb fick vi tillsammans alla de spännande burkarna och flaskorna som syns på bilden. De kommer förhoppningsvis att sätta ny smak på många grillkvällar i sommar. Nu gäller det bara att testa sig fram och se hur sakerna kan användas "bäst"...

På bilden syns följande produkter:
- en burk oliver
- olivolja med citron
- "African rub" (med kummin, koriander, chili, persilja, kryddnejlika m.m.)
- en flaska barbequesås
- en påse potatischips, "roast ox"
- en flaska "Vinaigre aux Poivrons et aux Piments d´espelette (paprika och pepparfrukt om jag fårstått det rätt?)
- en flaska kallpressad rapsolja
- en flaska tomat och rostad vitlöksås
- en burk lingon & päronchutney

Om ni har ett favoritrecept innehållande någon av produkterna att dela med er av så länka gärna i en kommentar. Alla tips på bra användningsområden mottages tacksamt. :)

Ikväll blir det iallafall en variant av ett recept som jag hittat på Sverigeskafferiets hemsida (Sverigeskafferiet är butiken som säljer de tre sistnämnda produkterna). Den flaska som kommer till användning är "tomat och rostad vitlökssåsen".