lördag 24 januari 2009

Fylld fläskfile med bulgursallad

Osedvanligt lyckad fredagsmiddag igår. Vi fastnade rejält för bulgursalladen från här om dagen, så det blev en repris på den. Och till det en fläskfilé fylld med vitlöksost, soltorkade tomater, paprika och lök. Jag gjorde även en enkel sås på matlagningsyoghurt, vitlök, salt och peppar. Bulguren, filén och såsen passade utmärkt med varandra.

Fläskfilen gjorde jag enligt ett recept från smultronmolnet.com.

Ugnsbakad fläskfilé med vitlök


INGREDIENSER
(4 personer)
500 gram fläskfilé
1 1/2 påse färdig vitlöksmarinad (santa maria)
10 soltorkade tomater i basilikaolja (finns i välsorterade affärer bland plocka själv delikatesser)
1 liten burk cantadou vitlöksost
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul lök
Sås: 4 dl creme fraiche, tomat- och saffranssmak + 1/2 påse vitlöksmarinad + sky från köttet

Så gör du:

Häll marinaden i en plastpåse, lägg ner fläskfilén och tillslut påsen. Låt köttet stå i kylskåp cirka 24 timmar. Vänd gärna påsen några gånger, så marinaden kommer åt jämt.

Använd basilikaoljan från de soltorkade tomaterna och stek fläskfilén gyllenbrun runt om. Ta upp köttet och lägg det på en skärbräda. Skär en djup längsgående skåra i filén.

Skär paprika och lök i småbitar (1/2 cm). Fräs grönsakerna mjuka i samma panna som du stekt köttet i, använd mer basilikaolja vid behov. Tillsätt 3 pressade vitlöksklyftor.

Ta upp grönsaksfräset (ställ stekpannan åt sidan utan att diska den), strimla de soltorkade tomaterna och blanda med grönsaksfräset.

Lägg den skurna filén på ett stort folieark i en långpanna. Forma folien som en båt runt köttet (så skyn som kommer att bildas under tillagningen inte rinner ut).

Fyll skåran i köttet med cantadouost och grönsaksröra. Tryck ihop köttet så glipan inte blir mer än 1 cm. Lägg grönsakerna som inte fick plats i skåran uppe på köttet. Skeda 2-3 msk basilikaolja över köttet.

Ställ in köttet i mitten av ugn, 175 grader, cirka 30 minuter.

Häll köttskyn, som har samlats i folien, i samma stekpanna som du använt tidigare. Vispa ner 1/2 påse vitlöksmarinad och crème fraiche. Sjud såsen och servera den fingervarm till den fyllda filén. De Blå/Lila potatisarna är kanon till.


Istället för potatis och sky/creme fraichesås åt vi som sagt bulgur (detta recept) och yoghurt med vitlök. Jag glömde tyvärr att fotografera - men det var otroligt gott!

tisdag 20 januari 2009

Semlor


Gårdagens semelbak blev väldigt lyckat. Goda semlor, inte så "överkompakta" som hemgjorda ibland blir. Men saftiga och bra. Jag kan varmt rekommendera receptet (som jag hittade på gratisrecept.se)

Rostbiff med bulgursallad



Som jag tidigare skrivit om så bestod gårdagens middag av en variant på detta recept. Väldigt lyckat. Och snabblagat. Bulgursalladen tar 10-15 minuter att göra och rostbiffen är ju färdig som den är (färdigskivad från butik).

Rostbiff med bulgursallad
4 port

4 port bulgur
2 st avokado
2 st salladslökar
2 vitlökskyftor
en näve ruccola
1-2 tomater
olivolja
citron
salt, peppar

Koka bulguren i enlighet med instrukionerna på paketet (med grönsaksbuljongtärning i vattnet). Låt svalna så det blir ljummet. Skär avokadon i tärningar och strimla löken. Hacka tomaten och skär ruccolan i bitar. Pressa vitlöken. Blanda ner allt i bulguren. Häll över en skvätt olivolja och citron. Smaka av med salt och peppar.

måndag 19 januari 2009

Dagens planer - semelbak och bulgursallad


Just nu pågår här semelbak. Vi får se hur det går, det är första gången för mig. Men om maken nu ser detta så vet du vad vi ska äta ikväll i soffan (om vi har tur) :)
Till middag blir det förresten en variant på detta recept. Bulgursalladen blir lite annorlunda och det blir rostbiff istället för lövbiff.
Recept på bulgursalladen kommer upp senare om den blir bra.




Detta recept använder jag till semlorna (men jag har satt i kardemumma också):

Semlor
20 st

Tillagningstid: 1 timme

Ingredienser:

100 g Smör
3 dl Mjölk
50 g Jäst
0,5 tsk Salt
1 dl Socker
1 Ägg
0,5 tsk Hjorthornssalt
9 dl Vetemjöl
1 Uppvispat ägg
200 gram Mandelmassa
1 msk Mjölk
3 dl Vispgrädde
1 msk Florsocker

Beskrivning:
Det här receptet innehåller lite hjorthornssalt, som gör semlorna extra fluffiga. Följ jästiderna noga, annars kan bullarna få en annorlunda smak. De går utmärkt att frysa. Sedan fyller man dem när det är dags.

Tillagning:
Lös upp jästen i lite fingerljum mjölk. Tillsätt resten av mjölken, rumsvarmt smör, salt, socker och ägg. Blanda hjorhornssalt och vetemjöl. Tillsätt blandningen lite i sänder och arbeta degen smidig. Låt jäsa i 15 minuter under duk.
Arbeta ihop degen och ta upp den på bakbordet. Dela den i lika stora bitar och rulla till bullar. Låt jäsa på smord plåt under bakduk till dubbel storlek, cirka 45 minuter.
Pensla försiktigt med lätt uppvispat ägg. Grädda bullarna i 250 graders ugnsvärme tills de känns lätta, cirka 7 minuter. Låt bullarna svalna på galler under en bakduk.
Skär av locket. Rör ut mandelmassan med lite mjölk till en kräm. Ta ut en del av bullarnas inkråm och blanda med mandelmassekrämen. Fyll bullarna.
Vispa grädden och spritsa eller klicka den i semlorna. Lägg på locket. Sikta över lite florsocker.

(Receptet hittade jag på gratisrecept.se)

Isterband med dillstuvad potatis




Jag älskar isterband. Maken är inte riktigt lika förtjust - men står ut med det några gånger per år iallafall. Om det är disstuvad potatis till så verkar han till och med tycka att helheten är riktigt gott (även om han bara erkänner att han är förtjust i potatisen).

Nåväl, jag och dottern gillar skarpt, maken gillar litegran och här om dagen stod rätten på vårt middagsbord.

Jag har inget exakt recept på den dillstuvade potatisen - men så här gör jag:

Dillstuvad potatis

skalad potatis (skuren i lagom stora tärningar)
smör
mjölk
grädde
hackad lök
salt
finhackad dill

Lägg potatistärningarna i en kastrull och lägg i en ganska stor smörklick. Täck med mjölk och grädde och småkoka. Bryn under tiden löken. Lägg ner även den till potatisen efter en stund. Låt koka tills potatisen är klar. Rör ned dill. Smaka av med salt och peppar.

Väldigt gott!

Till isterbanden åt maken dottern inlagda rödbetor. Jag är dock en av de antagligen få personer som i och för sig inte har något emot rödbetor, men inte tycker att de passar just till isterband.