måndag 19 januari 2009

Dagens planer - semelbak och bulgursallad


Just nu pågår här semelbak. Vi får se hur det går, det är första gången för mig. Men om maken nu ser detta så vet du vad vi ska äta ikväll i soffan (om vi har tur) :)
Till middag blir det förresten en variant på detta recept. Bulgursalladen blir lite annorlunda och det blir rostbiff istället för lövbiff.
Recept på bulgursalladen kommer upp senare om den blir bra.




Detta recept använder jag till semlorna (men jag har satt i kardemumma också):

Semlor
20 st

Tillagningstid: 1 timme

Ingredienser:

100 g Smör
3 dl Mjölk
50 g Jäst
0,5 tsk Salt
1 dl Socker
1 Ägg
0,5 tsk Hjorthornssalt
9 dl Vetemjöl
1 Uppvispat ägg
200 gram Mandelmassa
1 msk Mjölk
3 dl Vispgrädde
1 msk Florsocker

Beskrivning:
Det här receptet innehåller lite hjorthornssalt, som gör semlorna extra fluffiga. Följ jästiderna noga, annars kan bullarna få en annorlunda smak. De går utmärkt att frysa. Sedan fyller man dem när det är dags.

Tillagning:
Lös upp jästen i lite fingerljum mjölk. Tillsätt resten av mjölken, rumsvarmt smör, salt, socker och ägg. Blanda hjorhornssalt och vetemjöl. Tillsätt blandningen lite i sänder och arbeta degen smidig. Låt jäsa i 15 minuter under duk.
Arbeta ihop degen och ta upp den på bakbordet. Dela den i lika stora bitar och rulla till bullar. Låt jäsa på smord plåt under bakduk till dubbel storlek, cirka 45 minuter.
Pensla försiktigt med lätt uppvispat ägg. Grädda bullarna i 250 graders ugnsvärme tills de känns lätta, cirka 7 minuter. Låt bullarna svalna på galler under en bakduk.
Skär av locket. Rör ut mandelmassan med lite mjölk till en kräm. Ta ut en del av bullarnas inkråm och blanda med mandelmassekrämen. Fyll bullarna.
Vispa grädden och spritsa eller klicka den i semlorna. Lägg på locket. Sikta över lite florsocker.

(Receptet hittade jag på gratisrecept.se)

Inga kommentarer: