måndag 2 augusti 2010

Renskav och pressad potatis



Idag när vi handlade på Coop hade dom färska kantareller som plockats här på orten. De såg så fina ut att jag inte kunde motstå. Lunchen hemma hos oss blev därför renskav med kantareller. Väldigt gott. Särskilt barnen var överförtjusta (fyraåringen har flera gånger velat köpa just kantareller när vi handlat den senaste tiden). Både fyraåringen och tvååringen fyllde på tallriken ett par gånger.

Renskav med kantareller
3-4 port

1 pkt fryst renskav
färska kantareller
1 gul lök
ca 4 dl grädde (alt havregrädde)
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk soja
1 tsk senap
salt och vitpeppar
Smör eller olja att steka i

Stek kantarellerna i en stekpanna. Lyft upp dem. Skiva löken och stek den ett par minuter, tillsätt sedan renskaven. När den är brynt så tillsätt grädde, buljong, senap och soja. Låt småkoka någon minut. Tillsätt de stekta kantarellerna. Smaka av med salt och peppar. Jag valde att servera pressad potatis till renskaven.

Carpaccio




Jag gillar som sagt förrätter och en av mina favoriter i den kategorin är carpaccio på oxfile. Igårkväll när vi åt en trerättersmiddag utan varmrätt (två förrätter och en efterrätt) så var det carpaccio som stod på bordet som rätt nr två.

Carpaccio på oxfile
2 pers

ca 200 gram oxfile
ruccolasallad
pinjenötter
parmesanost
olivolja
flingsalt
grovmalen svartpeppar

Frys oxfilen och skär den i tunna skivor (vilket går ganska lätt när den är fryst - om skivorna blir för tjocka kan man platta ut dom med en kötthammare). Rosta pinjenötterna. Lägg ut filen på två tallrikar. Ringla över olja (inte för lite). Strö över rostade pinjenötter, grovt hyvlad parmesanost, ruccolablad, salt och peppar.

söndag 1 augusti 2010

Favorit i repris



Vissa rätter fastnar. Ibland för att de är så goda - andra gånger för att de är så enkla/snabba att tillaga. Vissa gånger för att de både är goda och enkla. Detta är en sådan rätt.

Idag fick den inleda vår trerättersmiddag bestående av två förrätter och en efterrätt. (Ja, jag gillar förrätter). :)