lördag 24 januari 2009

Fylld fläskfile med bulgursallad

Osedvanligt lyckad fredagsmiddag igår. Vi fastnade rejält för bulgursalladen från här om dagen, så det blev en repris på den. Och till det en fläskfilé fylld med vitlöksost, soltorkade tomater, paprika och lök. Jag gjorde även en enkel sås på matlagningsyoghurt, vitlök, salt och peppar. Bulguren, filén och såsen passade utmärkt med varandra.

Fläskfilen gjorde jag enligt ett recept från smultronmolnet.com.

Ugnsbakad fläskfilé med vitlök


INGREDIENSER
(4 personer)
500 gram fläskfilé
1 1/2 påse färdig vitlöksmarinad (santa maria)
10 soltorkade tomater i basilikaolja (finns i välsorterade affärer bland plocka själv delikatesser)
1 liten burk cantadou vitlöksost
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul lök
Sås: 4 dl creme fraiche, tomat- och saffranssmak + 1/2 påse vitlöksmarinad + sky från köttet

Så gör du:

Häll marinaden i en plastpåse, lägg ner fläskfilén och tillslut påsen. Låt köttet stå i kylskåp cirka 24 timmar. Vänd gärna påsen några gånger, så marinaden kommer åt jämt.

Använd basilikaoljan från de soltorkade tomaterna och stek fläskfilén gyllenbrun runt om. Ta upp köttet och lägg det på en skärbräda. Skär en djup längsgående skåra i filén.

Skär paprika och lök i småbitar (1/2 cm). Fräs grönsakerna mjuka i samma panna som du stekt köttet i, använd mer basilikaolja vid behov. Tillsätt 3 pressade vitlöksklyftor.

Ta upp grönsaksfräset (ställ stekpannan åt sidan utan att diska den), strimla de soltorkade tomaterna och blanda med grönsaksfräset.

Lägg den skurna filén på ett stort folieark i en långpanna. Forma folien som en båt runt köttet (så skyn som kommer att bildas under tillagningen inte rinner ut).

Fyll skåran i köttet med cantadouost och grönsaksröra. Tryck ihop köttet så glipan inte blir mer än 1 cm. Lägg grönsakerna som inte fick plats i skåran uppe på köttet. Skeda 2-3 msk basilikaolja över köttet.

Ställ in köttet i mitten av ugn, 175 grader, cirka 30 minuter.

Häll köttskyn, som har samlats i folien, i samma stekpanna som du använt tidigare. Vispa ner 1/2 påse vitlöksmarinad och crème fraiche. Sjud såsen och servera den fingervarm till den fyllda filén. De Blå/Lila potatisarna är kanon till.


Istället för potatis och sky/creme fraichesås åt vi som sagt bulgur (detta recept) och yoghurt med vitlök. Jag glömde tyvärr att fotografera - men det var otroligt gott!

Inga kommentarer: