torsdag 11 december 2008

Nöt- och chokladröra på cheddarost


I lördags var vi på "glöggmingel" hos några bekanta. Flera goda glöggsorter, glada människor och gott tilltugg - en trevlig kväll alltså. Störst intryck av allt det goda som serverades gjorde dessa underbart goda ostbitar med nöt- och chokladröra på.

Receptet hade hon hittat på Arla.se och därifrån har jag lånat bilden också.



Nöt- och chokladröra på cheddarost

1 dl salta cashewnötter
25 g mörk choklad med apelsin
1/2 dl russin
2 msk flytande honung
1/2 lime
100 g Kvibille Cheddar Extralagrad

Hacka nötter och choklad grovt. Blanda nötter, choklad, russin, honung och limesaft. Skär osten i tunna, trekantiga bitar. Beräkna 25 g per portion. Fördela choklad- och nötröran på ostbitarna.

tisdag 9 december 2008

Saffranspannacotta


Lite vardagslyx - onyttig pannacotta. Och nu när det snart är jul passar det ju alldeles utmärkt att smaksätta den med saffran.

Resultatet blev bra (inte så gult som det verkar när man ser på bilden), men den slår nog ändå inte en hederlig vaniljpannacotta med hjortron.







Saffranspannacotta
2 port

2 dl grädde
½ vaniljstång
Ett paket saffran (nästan)
Ett gelatinblad (nästan)
En pepparkaka

Dela vaniljstången på längden. Häll grädden i en kastrull, lägg ner vaniljstång och saffran. Koka upp och låt småkoka ca 10 minuter. Ta upp vaniljstången och skala ur innehållet ned i kastrullen. Blötlägg gelatin några minuter. Krama ur vätskan och rör ned gelatinet i gräddblandningen. Häll upp i fina glas eller liknande och placera i kylen några timmar. Smula över lite pepparkaka och njut!

söndag 7 december 2008

Kycklinggratäng med ädelost

En ädelost från Kvibille med kort datum, ett halvt paket ruccolasallad som snart skulle ha börjat bli ofräch. Vad kunde man tänkas göra för middag så båda dessa kom till användning? En middag som dessutom gärna fick innehålla kyckling - för det var vi sugna på.

Resultatet blev en gratäng med kycklingfiléer och tagliatelle. En höjdare faktiskt (om än inte så nyttig kanske).

Kycklinggratäng med ädelost
ca 8 port

4 kycklingfileer
2 tomater
½ paket ruccolasallad
1 Kvibille Ädel
ca 2 dl riven parmesanost
3 pkt grädde (jag använde havregrädde)
salt och peppar

500 gram tagliatelle

Koka tagliatellen. Skiva kycklingen. Salta och peppra. Stek bitarna till de är i det närmaste helt genomstekta. Hacka tomaterna. Lägg hälften av tagiatellen i en ugnssäker form. Lägg tomathack, ruccola och kyckling över. Smula även över ädelosten. Lägg resten av tagliatellen i formen. Strö över parmesanosten och häll i grädden. Ställ i ugn, 225 grader, ca 15-20 minuter.