lördag 27 december 2008

Smörgåstårtor

Strax före jul hade vi barndop där vi bjöd på smörgåstårta. Jag har två favoritsmörgåstårtor som jag brukar göra. Älskar båda två. Ingen majonäs och ingen leverpastej...bara sånt jag gillar. :)

Här kommer recepten. Jag har inga exakta mått, man får anpassa efter hur stora bottnarna är och hur mycket fyllning man vill ha (mycket rekommenderas). Men jag har iallafall försökt skriva ned de ungefärliga proportionerna.

Smörgåstårta med skinka och ost

Fyllning:
1 del creme fraiche, 1 del mjukost (jag använder Milkos med smak av hushållsost) och strax under en del vispad grädde. Rör ihop i en skål.
Tärna rökt skinka, gurka och ost (exv. Grevé) i små bitar och rör ned dessa. Finfördela en bit purjolök och rör ned. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
Bred röran mellan färdigbakade bottnar (i ett eller två lager). Se till att ha gott bröd - helst inte de tunna vita "rostbrödsliknande" landgångsbröden. Bred en blandning av creme fraishe och mjukost över tårtan. Dekorera med ostskivor på kanterna. Lägg sedan halverade körsbärstomater längs med ovansidans kanter. Hopvikta skinkskivor (rökt skinka) innanför det och i mitten ett "berg" av vindruvor.


Smörgåstårta med lax och skaldjur
Fyllning:
1 del creme fraiche, 1 del mjukost (jag använder Milkos med smak av hushållsost) och strax under 1 del vispad grädde. Rör ihop i en skål.
Rör ned riven västerbottensost, gravad lax (i tärningar), räkor och kräftstjärtar (delade i bitar), finfördelad purjolök och finhackad dill. Jag brukar även blanda ner en liten burk av någon färdigköpt "västkuströra" eller liknande. Smaka av med salt och peppar.
Bred röran mellan färdigbakade bottnar (i ett eller två lager). Liksom till ost-och skinktårtan - se till att ha ett gott bröd. Bred en blandning av creme fraiche och mjukost över tårtan. Dekorera kanterna med kruksallad (jag använde krispsallad). Dekorera ovansidans kanter med laxrosor av gravad lax och klyftor av kokt ägg. Lägg ett "berg" av räkor i mitten. Dropa några droppar citron över räkorna och dekorera ev. med färska dillvippor.


torsdag 25 december 2008

Rödbetssallad med äpple och kanel

Igår firade vi jul hos mina svärföräldrar. De hade hittat en rödbetssallad som jag aldrig har smakat förr - men som var väldigt god. Rydbergs rödbetssallad med äpple och kanel.

Har ni tänkt er att köpa lite rödbetssallad till alla köttbullsrester och annat så testa den!

Nu bär det snart av till nästa julfirande...

tisdag 23 december 2008

Julen är här - tips på lite variation till det traditionella julbordet

Bara en dag kvar till årets stora "ätardag". I år har jag bara hunnit äta ett julbord än så länge - så det ska bli gott med julmat. Vissa år däremot har julbordet på julafton varit årets 5:e, och då känns det inte riktigt lika roligt...

Julbord är ju gott - men inte hur många gånger som helst.

Jag tillhör dessutom dom som egentligen tycker det är lite, lite enformigt med julmat. Eller med traditionell svensk "storhelgsmat" rent allmänt. Vi svenskar kör ju skinkonceptet till både jul och påsk...och den stackars sillen, den återkommer ju snart sagt varje storhelg.

Men på jul ska det ändå vara julbord tycker jag (liksom det ska vara sill på midsommar). Och de traditionella rätterna ska finnas med. Däremot gillar jag när det även finns "nya" rätter på bordet - eller när någon av de traditionella rätterna får en lite ny "tvist". Vi kommer i år att fira jul två gånger, varav ingen hos oss själva. Här i huset blir det alltså inte mycket tillagning av julmat - sannolikt bara en skinka. Men här kommer iallafall tips på några recept som jag tror är goda och som passar som lite komplement/variation till de rätter man nu ätit ganska så många gånger.


Något som ofta är en bristvara på julbordet är frukt/grönsaker/sallader

Julcarpaccio med honungs- och diijoncreme Söta rödbetor, syrliga apelsiner, len honung och spetsig Dijon piggar upp och blir ett friskt inslag bland övriga julrätter.

Apelsinbrässerad brysselkål med feta och pinjenötter Brysselkålen har ett oförtjänt dåligt rykte. Och kombinationen med fetaost och pinjenötter känns bra.

Äppel- och hasselnötssallad En "fräsch" sallad med äpple känns helt rätt till all den tunga julmaten. Denna kommer garanterat finnas på julbordet när vi är hemma hos oss någon jul.

Julig salsa En salsa baserad på frukt och nötter. Till julskinkan. Låter spännande.

Sallad på hyvlade betor med gula russin, parmesan och pinjenötter (en bit ner på sidan)


Några andra rätter

Julpaj med skinka och västerbottensost Finns det någon rätt med västerbottensost i som inte är god? :)

Curry- och äppelsill Flera sorters sill på julbordet vill de flesta ha, så även jag. Här är en variant som jag aldrig testat men som låter god.

Räkscheesecake med saffran och vitlök Oj. Detta verkar helt gudomligt gott. Kolla in receptet.

Räkbulgur med lapsang souchongte

Baconrullade dadlar (en bit ner på sidan)


En dessert

Risgrynspannacotta med saffran och glöggkokta päron Gyllene och len dessert med juliga päron.


Och lite tilltugg

Ostfyllda parmaknyten Saftiga knyten med smak av ädelost, fikon och timjan. Passar perfekt som drinktilltugg eller till glögg.


God jul!

(Bild från fotoakuten.se)

söndag 21 december 2008

Ett gott tillbehör till kötträtten

Potatisgratäng med en ganska blodig köttbit till är något jag gillar. Allra godast blir det med något gott tillbehör. Gärna vitlökssmör och dessutom någon form av grönsak. Kanske en grönsallad eller stekta champinjoner.

Ett annat gott tillbehör är gratinerade skivor av tomat och zucchini. Snabbt och enkelt att göra är det dessutom.

Skiva en ganska grov zucchini i ca 7 mm tjocka skivor. Skiva en stor tomat i lika tjocka skivor. Stek alla skivorna i smör i en stekpanna. Lägg upp dem på ett ugnssäkert fat. Först en zucchiniskiva, på den en tomatskiva osv (lägg dem så att de överlappar varandra tilll hälften ungefär). Lägg ca 5-6 skivor i en sådan rad per person. Salta och peppra. Strö över lite riven parmesanost. Gratinera i ugnen på ganska hög värme några minuter.