söndag 5 september 2010

Kalvstek med gräddsås



Vad passar bättre en höstsöndag än en traditionell stek? Och med en "riktig gräddsås" blir den än godare. Dagens middag hos oss var omtyckt av alla i familjen och maken utnämnde såsen till en "klar tiopoängare".

Kalvstek med gräddsås

1,5-2 kg kalvstek
2-3 gula lökar
3-4 morötter
4 lagerblad
5-6 dl vatten
salt och peppar

Gräddsås:
3-4 dl grädde
4-5 msk mjöl
1-2 msk kalvfond
ca 1 tsk soja
salt och vitpeppar

Bryn steken i en gryta. Salta och peppra. Skär löken i klyftor och skiva morötterna. Ta upp köttet ur grytan och bryn sedan lök och morötter. Lägg tillbaka köttet och lägg även i lagerbladen. Häll i vattnet efterhand och koka på svag värme under lock ca 1 1/2 tim till önskad innertemperatur (jag föredrar ca 67 grader). Låt steken sedan vila i folie 10-20 minuter. Skiva steken.

Gräddsås:
Sila stekskyn och häll den i en kastrull. Koka upp. Tillsätt grädde, soja och fond. Rör ut mjölet i lite vatten och häll ner det i kastrullen under omrörning. Låt såsen sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Vi åt steken och såsen tillsammans med kokt potatis samt kokt broccoli och blomkål.