torsdag 18 augusti 2011

Surströmmingspremiär i torsdags

Tror jag?

Mig kvittar det. Surströmming är en av de saker jag inte äter.

En sak som dock hör hösten till för mig är grytor. (Jag vet - det är inte höst egentligen...men så kallt som det är nu så känns det så). Mustiga grytor med rotfrukter och högrev. Härlig middag en gråmulen och kall dag. Som i torsdags.

Och poppis är det. Jag gjorde gryta på över 1 kg högrev, samt mängder av rotfrukter, och nästan allt gick åt. Alla, och speciellt barnen, åt som hästar.

Receptet på grytan, som är en av mina favoritgrytor, finns här.

söndag 14 augusti 2011

Olivoljebakad lax toppad med tomat, syrad rödlök och pepparrot



Fast utan pepparrot...

Lördagens projekt hos oss var att laga Lillemor Edlunds frestande medelhavsmeny. Tre rätter som jag hittade i en folder på systembolaget - liggande bredvid passande dryckesförslag.

Förrätten var en lax som snabbrimmades och sedan tillagades indränkt i olivolja i en endast 60 grader varm ugn. Ljuvligt gott. Laxen smälte i munnen och tillbehören passade perfekt. Dock glömde jag pepparroten, men det blev riktigt bra utan med.

Rätten är enkel att göra, om än den innebär en del arbetsmoment. Det jag dock misslyckades med var majonäsen, vid mixningen blev den alldeles för tunn. Det åtgärdades dock genom att jag sedan rörde ned lite mer "omixad" majonäs i den mixade.

Vi drack en kall Stella Artois till laxen och det passade utmärkt.

Olivoljebakad lax toppad med tomat, syrad rödlök och pepparrot
4 port

350 g Lax (gärna mittbiten)
1 msk Salt
Olivolja
1 Tomat
½ Gurka
4 msk Citronjuice
2 msk Socker
1 Finhackad rödlök
1 Hårdkokt ägg, hackat
½ dl Hackad dill
½ dl Finskuren gräslök
Salt och peppar
1 dl Majonnäs
1 dl Finskuren gräslök
1 dl Hackad persilja
Riven pepparrot

Sätt ugnen på 60°. Skär laxen i 4 lika stora bitar. Salta laxen och låt snabbrimma i
rumstemp ca 10 min. Skölj sedan laxen i kallt vatten. Lägg laxen i en liten ugnsfast form, fyll på med olivolja så det täcker. Baka i ugn på 60° till innertemperaturen är 40°. Lyft upp laxen så den inte går sönder. Låt rinna av på hushållspapper.
Dela tomaten i 4 klyftor, ta bort kärnorna. Dela gurkan på längden och skrapa bort
kärnorna. Skär tomat och gurkan i små fina tärningar. Koka upp citronjuice och socker i en liten kastrull. Tillsätt rödlöken och vänd runt. Dra kastrullen av plattan. Lägg på lock och låt dra 15 min, sila bort vätskan. Lägg tomat, gurka, ägg och lök i en bunke, rör om försiktigt. Vänd ner dill och gräslök. Salta och peppra.
Mixa majonnäsen och örterna med stavmixer, tills det blivit en skön grön färg.
Lägg laxen på en tallrik, toppa med tomat och gurkhacket, riv pepparrot över. Klicka till sist örtmajonnäsen runt om.

(Receptet finns på Systembolagets hemsida)