onsdag 29 september 2010

Härlig höstgryta
Nu när rotfrukterna är billiga (billigare än vanligt) i butikerna blir det en hel del sådana i vår mat. Gott. Och dessutom gillar jag att äta mat som inte fraktats runt hela vår planet för att landa på min tallrik (med det tyvärr inte sagt att jag inte äter mat som fraktats runt).

Eftersom jag är föeäldraledig just nu har jag all tid i världen till att passa grytor som står och tillagar sig själva på spisen i timmar. I måndags blev det en sådan till middag. Jag brukar göra just denna gryta (eller olika varianter på den beroende på vad jag har hemma) lite då och då. Om jag inte minns fel så kommer den ursprungliga inspirationen till den från en av Guldkorns receptfoldrar. Supergod tycker jag att den blir. Och resten av familjen brukar hålla med.

Härlig höstgryta
8-10 port

ca 1,3 kg högrev
ca 1 kg grönsaker i bitar (morötter, kålrot, rotselleri, palsternacka)
4-5 msk tomatpuré
4 msk vetemjöl
1 liter köttbuljong
4-5 dl grädde (havregrädde för min del)
10 korn svartpeppar
5 korn kryddpeppar
4-5 lagerblad
10 hela vitlöksklyftor
salt och vitpeppar

Skär köttet i bitar (ca 3-4 cm) och bryn i smör eller olja i en stor gryta. Häll på tomatpuré och mjöl. Rör om och späd med grädden och buljongen. Tillsätt alla kryddor och vitlöken. Låt koka på svag värme i 2-2,5 timmar. Lägg ned grönsakerna efter ungefär halva tiden. Skumma av. Tillsätt lite mer grädde eller buljong om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

2 kommentarer:

MATBLOGGEN sa...

Ser jättegott ut :)

Anonym sa...

jagplusmat.blogg.se