tisdag 21 oktober 2008

Stekt strömming


Husman idag igen. Fjärde rätten i mitt lilla projekt - stekt strömmimg.Jag har aldrig lagat strömming tidigare. Fick nämnligen avsmak för rätten redan i skolan. Men nu var det dags att ge de små firrarna en ny chans. Och det var tur - för gott var det! Makens spontana omdöme: "Det här var ju supergott. Skulle gärna äta det flera gånger varje vecka". Tvååriga dottern slukade två stora portioner.
Betyg: 4+
Så här gjorde jag:

Ingredienser
ca 500 gram rensade strömmingsfiléer
ca 1 dl mjöl
ca 1 dl ströbröd
salt och vitpeppar
smör

Marinad
1 dl vispgrädde
1 äggula
2 tsk senap
salt och vitpeppar

Sås
1 burk creme fraiche
1 schalottenlök
1 msk finskuren dill
1 tsk finskuren gräslök
ca 1-2 dl finhackad saltgurka

Blanda grädden, äggulan och senapen till marinaden. Salta och peppra röran. Lägg ner fisken i detta. Se till att marinaden kommer åt all fisk. Låt strömmingen marineras i minst en timme i kylen.

Sås: Hacka alla ingredienser och blanda med creme fraichen.

Vänd fileerna i en blandning av ströbröd, mjöl och kryddor. Stek fisken i omgångar i en stekpanna med lite smör. Till strömmingen åt vi hemgjord potatismos och rivna morötter. Mums! :)

Inga kommentarer: