onsdag 5 november 2008

Palt

En maträtt som trots sin enkelhet är otroligt god är palt. Nykokt ångande het palt med fläsk i och smör vid sidan om. Eller paltrester som man steker dagen efteråt. Någonting som brukar tillhöra standardtilbehören till palt, men som jag personligen skippar, är lingonsylt.

Det finns de som inte tycker om sidfläsket som man brukar ha i palt. Ett alternativ är att ersätta detta med stekt bacon.

I går ägnade vi några timmar åt att skala potatis och koka palt, nästa rätt i mitt "projekt husman".

Palt
(många paltar, middag för tre och flera matlådor i frysen)

ca 2 kg potatis
2-3 tsk salt
8-10 dl mjöl (vetemjöl eller en blandning av vetemjöl och kornmjöl)
ca 3-400 gram rimmat sidfläsk

Skala potatisen och skär i mindre bitar. Mal den i en köttkvarn. Blanda med salt och mjöl. Rör ner lite mjöl åt gången tills smeten är "lagom" fast. (Det ska gå att koka den i någorlunda välformade "bullar", men den ska inte vara för fast.)

Tärna fläsket och stek det.

Forma paltsmet till runda bullar (det underlättar att blöta händerna mellan varje palt). Gör en urröpning i varje palt, lägg i fläsk och täpp till. Lägg ner några (hur många som ryms beror på grytans storlek) paltar i en stor gryta med kokande saltat vatten (använd en slev i passande storlek). Låt sjuda till de flyter upp och koka sedan i ca 50 minuter. Ta upp paltarna och fyll på med fler.

Inga kommentarer: