söndag 1 mars 2009

Rabarberkaka med kanel- och hasselnötssmul


Vårt "melodifestivaltilltugg" igår var en kaka med rabarber och nötter. Receptet hittade jag i den senaste boken i Expressens/Allt om mats kokboksserie.

Kakan var god. Men kanske inte riktigt så god som vi hade förväntat oss. Istället för vaniljvisp gjorde vi den kardemummavisp som vi åt på nyår. Kombinationen blev lyckad.

Rabarberkaka med kanel- och hasselnötssmul

Kanel- och hasselnötssmul
1 dl vetemjöl
1 tsk kanel
0,5 dl strösocker
1,5 dl hasselnötter
100 g smör

Kaksmet
175 g smör
2,5 dl strösocker
2 st ägg
2,5 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
400 g rabarber

Tillbehör
vaniljsås

1. Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl, kanel och socker i matberedaren.
Tillsätt hasselnötterna och kör några sekunder tills nötterna är grovhackade.
Tillsätt det kalla smöret i klickar och kör till en grynig
massa. Låt stå kallt under tiden kaksmeten görs i ordning.
2. Skölj och ansa rabarbern och skär den i bitar, ca 2 cm
långa.
3. Rör smör och socker ljust och pösigt. Tillsätt äggen och
rör ytterligare en stund. Rör ner gräddfilen. Blanda de torra ingredienserna och rör hastigt ner dem i smeten. Bred ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant (26 cm). Tryck ner rabarberbitarna
tätt i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen 30 minuter. Smula sedan nötlblandningen över ytan och grädda ytterligare ca 30 minuter eller tills kakan är genomgräddad, känn med
sticka.
Servera gärna med vaniljsås.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad kul, det kanske man ska prova att göra? :)
Ska kolla in din blogg. Du verkar ha många söta recept. :)