söndag 22 mars 2009

Pepparkryddad entrecote med konjakssky


I fredags åt vi en av mina "helgfavoriter" - en entrecote med konjakssky. Receptet kommer från "Allt om mat" och det har tillagats många gånger i vårt kök. Konjakkskyn är otroligt god - men som pricken över i:et brukar jag ibland komplettera receptet med en klick vitlökssmör på köttet.

Pepparkryddad entrecote med konjakssky
4 port

1 msk senapsfrö, gula
0,5 msk svartpeppar, grovmald
150 g entrecôte, skivor
1 tsk salt
1 msk smör, till stekning

Sky
50 g smör
0,75 dl konjak
1 msk kalvfond, koncentrerad
1 dl vatten

Tillbehör
250 g grön sparris
färsk timjan

Vanlig klyftpotatis är gott till. Potatisen tar ca 45 min i 225° ugn. Skär 1 kilo skalad eller oskalad potatis i klyftor, och koka dem ca 3 min. Häll av vattnet och blanda dem med 2 msk smör eller olja i en ugnssäker form. Salta och stek i ugnen.
Köttet blir bäst om det är rumstempererat före stekning.

Gör så här
1. Börja med klyftpotatisen.
2. Ansa och dela ev sparrisarna. Lägg dem åt sidan. Lägg upp köttskivorna. Stöt senapsfrö i en mortel och blanda med svartpeppar. Fördela och pressa in blandningen med fingrarna på bara en sida av varje köttskiva.
3. Hetta upp smör i en stekpanna. Salta och lägg ner köttet med den kryddade sidan ner först. Stek ca 1 minut på hög värme, vänd och stek andra sidan ca 1 minut beroende på tjocklek och hur välstekta man
vill ha dem.
4. Ta upp köttet. Lägg direkt i smör i samma panna. Tillsätt konjak, fond och vatten och lägg i sparrisen. Låt koka ca 1 min.
5. Ta av från värmen och häll ev ner den sky som bildats under köttbitarna. Servera genast på varma tallrikar med klyftpotatis, het konjakssky, lite färsk timjan och sparris.

Inga kommentarer: