måndag 9 mars 2009

Söndagsmiddag: Baconlindad fylld fläskfilé med grönsakslåda och balsamsås


Denna middag åt vi igår. Inspirationen kommer från ett recept från GT, som jag dock ändrat lite i för att det skulle passa med innehållet i vår kyl. Jag gillar fylld fläskfile. Och att linda den med bacon tycker jag ofta är väldigt gott. Så även denna gången. Grönsakslådan var en ny bekantskap för oss. Den var god och smakrik - men hade kanske varit ännu lite bättre med någon mer sorts grönsak i. Vet inte riktigt vilken/vilka i och för sig.

Baconlindad fylld fläskfilé med grönsaksgratäng och balsamsås
(4 portioner)

1 fläskfilé
1 pkt bacon
6 soltorkade tomater i olja
50 g parmesan i bit
Salt och malen vitpeppar
1 vitlöksklyfta
smör och olivolja

Balsamsås:
2 dl havregrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfond
2 vitlöksklyftor

Grönsakslåda:
300 g haricots verts
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 msk hackad färsk timjan (2 tsk torkad)
salt och malen vitpeppar
5 ägg
1-2 dl riven stark ost
1/2 dl strimlade färska basilikablad
1/2 dl hackad bladpersilja

Koka haricots vertsen till grönsakslådan mjuka i lättsaltat vatten. Häll i durkslag, spola hastigt med kallt vatten och låt rinna av. Hacka löken och skiva vitlöken, fräs i olja. Häll i de krossade tomaterna och krydda med timjan, salt och peppar. Låt såsen koka ihop utan lock i 10 minuter. Hacka basilika och bladpersilja. Vispa ihop äggen i en bunke, rör ner den rivna osten, basilikabladen, bladpersiljan och tomatsåsen. Lägg ner bönorna i en smord, ugnssäker form och häll över smeten. Grädda i 50-60 minuter (175 grader) tills äggstanningen stannat och lådan fått fin färg.

Blanda grädde, balsamvinäger och kycklingfond i en kastrull. Pressa ner vitlöken och låt koka upp. Rör ned lite majsstärkelse i någon matsked vatten och häll ner i kastrullen. Låt såsen småkoka några minuter. Krydda med salt och peppar och håll varm till servering.

Hacka de soltorkade tomaterna grovt, hacka basilikan och riv parmesanen, blanda samman. Skala vitlöksklyftan och pressa ner den. Putsa filén och gör ett snitt längs med hela. Fyll snittet i filén med blandningen. Krydda med salt och peppar runt om. Linda filén i baconskivorna. Bryn filén runt om, flytta över till en smord ugnssäker form och tillaga i ugnen i ca 15 minuter (225 grader) eller till en innertemperatur på 72 grader. Låt köttet vila en stund innan det skärs upp i skivor. Servera med grönsakslådan och såsen.

Inga kommentarer: