lördag 8 augusti 2009

BBQ-marinerad oxfilé med rostad färskpotatis och vitlökskräm


Gårdagens middag fortsatte med grillad oxfilé. Marinaden var lite annorlunda men smaken passade väldigt bra ihop med vitlökskrämen. Potatisen var en höjdare och varmrätten som helhet blev alltså riktigt bra.

BBQ-marinerad oxfilé med vitlökskräm
4 port

4 skivor oxfilé ca 600 g

BBQ-marinad:
2 dl rödvin
1 msk hickory liquid smoke
2 msk farinsocker
1 kanelstång
1 msk rödvinsvinäger

Vitlökskräm:
2 dl lätt crème fraiche
1 vitlöksklyfta hackad
1 tsk flytande honung

Blanda alla ingredienser till marinaden i en kastrull. Koka upp och låt svalna. Smaka av med salt och peppar. Lägg köttet i dubbla plastpåsar, häll på marinaden och låt marinera minst 30 minuter. Blanda alla ingredienser till vitlökskrämen, smaka av med salt och peppar. Grilla köttet på medelvärme 3-4 minuter på varje sida eller tills innertemperaturen är 55° (rödrosa) eller 60° (rosa). Vid 65° är köttet genomstekt, vänt flera gånger. Låt köttet vila under lock eller smörpapper i ca 5 minuter innan det serveras. Servera oxfilén med krispig grönsallad, vitlökskräm och rostad färskpotatis.

(Receptet kommer från Scan)



Rostad färskpotatis

Små färskpotatisar
Chilipeppar
Vitlök
Salt och peppar
Färsk timjan
Olja

Koka färskpotatisen. Stek dem i olja tillsammans med chilipeppar, flingsalt och pressad vitlök i några minuter. Strö över finhackad timjan på slutet. Smaka av med salt och peppar.

2 kommentarer:

Christian sa...

Tack! Din marinad räddade kvällen igår, och superbra blev det=)

M sa...

Kul :)