Rödbetor är en rotfrukt som alltför ofta glöms bort hos oss. Jag förstår inte varför egentligen för den är ju så god. Särskilt då den tillagats i ugn och serveras till tzatziki.
Denna rätt tillagade jag för några dagar sedan. Gott och sunt. Receptet kommer ursprungligen från Fredrik Pauluns bok "Pauluns GI-månad", men jag har ändrat lite i det efter mitt tyckte och smak.
Kycklingklubbor med rostade rotfrukter och tzatziki4 port
4 kycklingklubbor
Marinad:
4 msk olivolja
saften från 1 citron
2 tsk flytande honung
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Rostade rotfrukter:
7 potatisar
1 sötpotatis
1 stora palsternackor
3 stora rödbetor
4 msk olivolja
1 tsk timjan, torkad
flingsalt
svartpeppar
Tzatziki:
1/2 gurka
2 1/2 dl matlagningsyoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
0,5 tsk olivolja
salt och peppar (mellanmalen)
Rör ihop ingredienserna till marinaden i en djup tallrik och vänd ner kycklinglåren i den. Skala rotfrukterna. Skär potatisen i klyftor och övriga rotfrukter i stavar. Gör sötpotatisstavarna lite större och rödbetsstavarna lite mindre än de övriga så får allt samma stektid. Lägg rotfrukterna i en påse och häll i oljan och kryddorna. Se till att allt blandas i påsen. Lägg rotfrukterna på en ugnsplåt och lägg kycklinglåren runtom. Stek i mitten av ugnen på 225 graders värme i cirka 30 minuter, tills allt är färdigstekt.
Gör i ordning tzatzikin genom att riva gurkan grovt med ett rivjärn, låt rinna av och blanda ner i yoghurten. Tillsätt vitlöken och oljan. Smaka av med salt och peppar.
3 kommentarer:
Älskar tzatziki! Och vitlök passar så himla bra till rödbetor :)
Rostade rotfrukter är bland det godaste ju!!
så smaskens ut! Hege
Skicka en kommentar