onsdag 4 mars 2009

Lax med rostade rotfrukter



Det rådde delade meningar om dagens middag. Dottern slukade alla rödbetor på tallriken på några sekunder (typ), men var inte lika förtjust i resten av grönsakerna. Maken var mindre förtjust i rödbetorna. Jag tyckte rätten som helhet var god. Smakkombinationen - rödbeta, fetaost och lax är riktigt lyckad tycker jag.

Receptet är inspirerat av ett recept som jag hittat hos Receptfavoriter men ändrat för att vara anpassat till innehållet i våran kyl.

Lax med rostade rotfrukter

800 g laxfilé (skinn- och benfri)
100 g fetaost
1 dl naturell yoghurt
1 dl kesella
1½ tsk rosmarin
1½ tsk mineralsalt
1 tsk vitpeppar

Rotfruktsblandning
3-4 rödlökar
2 palsternackor
4 morötter
5-6 rödbetor
8 skalade vitlöksklyftor
4 msk olivolja
3-4 tsk timjan
3-4 tsk rosmarin
2 tsk havssalt (eller annat salt med grövre korn)

Värm ugnen till 225º. Mosa fetaosten och blanda med yoghurt, kesella och rosmarin.
Lägg laxen i en ugnsform, salta och peppra. Bred röran på laxen. Skär löken och rödbetorna i klyftor, morötterna och palsternackorna i smala stavar. Lägg rotfrukterna och löken i en långpanna tillsammans med de hela vitlöksklyftorna.
Häll över olivoljan och kryddorna och blanda ordentligt. Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter. När det gått 10-15 minuter av tiden, lägg in även formen med laxen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ser jättegott ut! Ugnsrostade rotfrukter är en absolut favorit här hemma! Ha en bra dag!

Anonym sa...

Mmmm... Det brukar vi också äta. Fast inte med rödbetor. Det skulle vi kanske pröva. Alexandra älskar rödbetor.

Anonym sa...

Ja det var riktigt gott. Vi äter nästan aldrig rödbetor - vet inte varför det blivit så egentligen... Men det var iaf väldigt gott med såna till laxen :)

/M