måndag 9 februari 2009

Granatäpple


En frukt som jag "upptäckt" under senare tid är granatäpple (jag har ju givetvis vetat om att den funnits förut också, men inte brukat använda den).

Granatäpplet sägs ju vara en väldigt nyttig frukt. Juicen från granatäpple har visat sig ha upp till tre gånger högre skyddande effekt mot fria radikaler än rödvin och grönt te, som är kända för att innehålla mycket antioxidanter. Dessutom pekar forskning på att den kan förebygga prostatacancer och bröstcancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. På granatäppeljuice.se kan man läsa att den säkraste effekten setts på just hjärt- och kärlsjukdomar. "En halv deciliter juice om dagen kan inte bara bromsa bildningen av åderförkalkning utan till och med få den att gå tillbaka. Det är en remarkabel effekt, som visats i en israelisk studie av 19 personer med svår åderförkalkning i halspulsådern. Efter ett år hade tjockleken på förkalkningen minskat med 35 procent, medan den hade stigit 9 procent i kontrollgruppen. Tjockleken på åderförkalkning är starkt kopplad till risken att få blodpropp." Enligt vissa studier har granatäpplet även visat sig ha positiva effekter vid alzheimers sjukdom.

Granatäpplet är ju tyvärr inte lika lättätet som exv. äpplen eller päron. Den täcks nämligen av ett tjockt skal som inte är ätbart och som inte ska skäras bort med kniv. Inuti frukten finns däremot underbart goda små "hallonliknande" kärnor. Söta och syrliga på en gång. Mellan alla dessa kärnor finns det dock vita hinnor som är mycket beska och ska rensas bort innan frukten serveras.

(Bilden är lånad från ekofrukter.se)

1 kommentar:

Anonym sa...

Granatäpple i sallad, i fruktsallad eller på glass är underbart!