måndag 2 februari 2009

Bruschetta med prosciuttolindad sparris


När Medmeras tidning kom i brevlådan förra veckan fastnade jag direkt för den här förrätten. Och nu när jag har provat att laga den kan jag säga att den till och med nästan var godare än jag hade föreställt mig. En höjdarförrätt. Vi gjorde i och för sig ganska stora portioner och åt den som "varmrätt". Redan dagen efter föreslog maken att vi slulle äta samma rätt en gång till, så vi var flera om att falla för den. :)

Bruschetta med prosciuttolindad sparris
4 port

Ingredienser
5 tomater, finhackade
5 msk olivolja
3 krm salt
3 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor, pressade
1 stor gul lök, finhackad

Sparris:
12 tunna gröna sparrisar, eller 8 tjocka
8 skivor prosciutto
1 dl parmesanost, riven
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja

Bruschetta:
4 skivor lantbröd
1 vitlöksklyfta, delad
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
2 dl färsk basilika, hela blad

Tillagning
Lägg de hackade tomaterna i en skål. Häll på olivolja, salt, peppar, vitlök och lök. Blanda väl. Låt stå i 1 timma i rumstemperatur. Koka under tiden sparrisen 3-4 minuter (tunna kortare tid än tjocka), ta upp och kyl av den i kallvatten.

Lägg prosciuttoskivorna på en skärbräda. Lägg två till tre sparrisar och parmesan på varje skiva. Salta, peppra och droppa lite olivolja över. Rulla in sparrisen i prosciutton. Stek i torr, het panna tills prosciutton får färg, 1-2 minuter.

Rosta brödskivorna i ugn (250 grader), cirka 2 minuter på varje sida. Gnid in brödet med en vitlöksklyfta. Lägg tomatblandningen på brödet och toppa med en sparrisrulle. Ringla över lite olivolja och balsamvinäger, garnera med basilika.

Receptet kommer som sagt från Coop.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det såg gott ut....