tisdag 23 december 2008

Julen är här - tips på lite variation till det traditionella julbordet

Bara en dag kvar till årets stora "ätardag". I år har jag bara hunnit äta ett julbord än så länge - så det ska bli gott med julmat. Vissa år däremot har julbordet på julafton varit årets 5:e, och då känns det inte riktigt lika roligt...

Julbord är ju gott - men inte hur många gånger som helst.

Jag tillhör dessutom dom som egentligen tycker det är lite, lite enformigt med julmat. Eller med traditionell svensk "storhelgsmat" rent allmänt. Vi svenskar kör ju skinkonceptet till både jul och påsk...och den stackars sillen, den återkommer ju snart sagt varje storhelg.

Men på jul ska det ändå vara julbord tycker jag (liksom det ska vara sill på midsommar). Och de traditionella rätterna ska finnas med. Däremot gillar jag när det även finns "nya" rätter på bordet - eller när någon av de traditionella rätterna får en lite ny "tvist". Vi kommer i år att fira jul två gånger, varav ingen hos oss själva. Här i huset blir det alltså inte mycket tillagning av julmat - sannolikt bara en skinka. Men här kommer iallafall tips på några recept som jag tror är goda och som passar som lite komplement/variation till de rätter man nu ätit ganska så många gånger.


Något som ofta är en bristvara på julbordet är frukt/grönsaker/sallader

Julcarpaccio med honungs- och diijoncreme Söta rödbetor, syrliga apelsiner, len honung och spetsig Dijon piggar upp och blir ett friskt inslag bland övriga julrätter.

Apelsinbrässerad brysselkål med feta och pinjenötter Brysselkålen har ett oförtjänt dåligt rykte. Och kombinationen med fetaost och pinjenötter känns bra.

Äppel- och hasselnötssallad En "fräsch" sallad med äpple känns helt rätt till all den tunga julmaten. Denna kommer garanterat finnas på julbordet när vi är hemma hos oss någon jul.

Julig salsa En salsa baserad på frukt och nötter. Till julskinkan. Låter spännande.

Sallad på hyvlade betor med gula russin, parmesan och pinjenötter (en bit ner på sidan)


Några andra rätter

Julpaj med skinka och västerbottensost Finns det någon rätt med västerbottensost i som inte är god? :)

Curry- och äppelsill Flera sorters sill på julbordet vill de flesta ha, så även jag. Här är en variant som jag aldrig testat men som låter god.

Räkscheesecake med saffran och vitlök Oj. Detta verkar helt gudomligt gott. Kolla in receptet.

Räkbulgur med lapsang souchongte

Baconrullade dadlar (en bit ner på sidan)


En dessert

Risgrynspannacotta med saffran och glöggkokta päron Gyllene och len dessert med juliga päron.


Och lite tilltugg

Ostfyllda parmaknyten Saftiga knyten med smak av ädelost, fikon och timjan. Passar perfekt som drinktilltugg eller till glögg.


God jul!

(Bild från fotoakuten.se)

Inga kommentarer: