söndag 16 november 2008

Fondue med mustig och god buljong

I morse såg vår dotter fonduegrytan i ett skåp och undrade vad det var för spännande pryl, så vi bestämde oss för att det fick bli fondue till midag idag.

Många gillar ju bäst att ha olja i grytan, men vi föredrar en riktigt mustig vin/buljongblandning. Otroligt gott!

Helst "ska" man väl kanske ha oxfilé till fondue, men på grund av vad den numera kostar så använde vi lövbiff. Ett annat kött som fungerar bra är entrecote.

Betyg: 4+


Fondue

Buljong:
3-5 dl rött vin
3-5 dl vatten
(det ska bli ca 1 liter vätska totalt)
2-3 tsk soja
3-4 vitlöksklyftor
2 tärningar mörk oxbuljong
chilipeppar
salt och peppar

Övrigt:
ca 100-150 gram lämpligt kött per person
f'ärska champinjoner
tomater
gul lök
avokado
ett paket gräddfil
3 vitlöksklyftor
en bakpotatis per person
smör
2-3 vitlöksklyftor

Blanda alla ingredienser till buljongen i en kastrull och låt koka en stund. Tillaga bakpotatisen (förslagsvis i microvågsugnen om det är "kort om tid"). Skär kött och grönsaker i bitar (skiva löken tunt). Blanda gräddfilen med de tre vitlöksklyftorna (pressade) och en gnutta salt. Blanda smör och pressad vitlök till vitlökssmör. Häll buljongen i fonduegrytan. Njut!

Förutom kötten så är även svamparna goda att tillaga i grytan. Tomaten, löken och avocadon brukar vi ha som kalla tillbehör. Utöver vitlökssåsen så är det gott att även ha bearnaisesås och någon lite hetare tomatbaserad sås. Vitlökssmöret är i första hand tänkt till bakpotatisen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fondue är riktig mysmat!Trevlig blogg!