Jag använde mig av ett av recepten som finns på jästpåsen och är nöjd med resultatet - ett gott och saftigt bröd med härlig yta. (Jag förändrade receptet lite - vetemjöl special med fullkorn i stället för vanligt vetemjöl special.) Brödet är snabb-bakat (jmf. med "riktigt" surdegsbröd) och enkelt att göra - även för mig som egentligen är en både ovan och rätt usel bagare. :)
Betyg: 4
Gammaldags surdegsbröd
2 bröd
Ingredienser
1 påse Bagarens Jästmix Surdegsbröd
12 dl vetemjöl special
2 dl fint rågmjöl
2 msk olja
2 msk mörk sirap
4 dl vatten
Grovt rågmjöl till topping
Skållning1 påse Bagarens Jästmix Surdegsbröd
12 dl vetemjöl special
2 dl fint rågmjöl
2 msk olja
2 msk mörk sirap
4 dl vatten
Grovt rågmjöl till topping
1 dl grovt rågmjöl
2 dl vatten
Gör så här
1. Koka upp vattnet och slå det över rågmjölet.
2. Rör ihop till en klumpfri deg och låt svalna
Degberedning:
1. Sätt ugnen på 230° och sätt samtidigt in en form med 1 liter vatten i ugnen. Låt vattnet stå kvar underhela baktiden.
2. Blanda de torra ingredienserna, men tillsätt inte allt vetemjöl på en gång.
3. Tillsätt vatten (40°), olja, sirap och skållning.
4. Knåda ihop till en elastisk deg, ca 6 min i maskin (2 min långsamt och därefter 4 min på medelhastighet) eller 15 min för hand, tills den är smidig och elastisk. Degen får vara lite lös, men inte kladdig.
5. Låt jäsa i en bunke under plast i ca 50-60 min.
6. Dela degen i två lika delar och forma två limpor.
7. Pensla bröden med vatten och rulla i grovt rågmjöl. Sätt av på plåt och täck med plast.
8. Låt jäsa i ca 45 minuter.
9. Sätt in bröden i 230° och baka färdigt i 210° i ca 35 min. Det är viktigt att du inte öppnar ugnen i onödan, eftersom värmen då försvinner ut, det blir längre baktid och du riskerar att bröden blir torra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar