fredag 31 oktober 2008

Spara pengar på maten

I dag skriver Aftonbladet om att det numera knappt går att hitta högrev och andra billiga köttbitar i affärernas kyldiskar. Där trängs istället filéer och "fina" stekar. De bitar av djuren som kräver lite mer tid/arbete mals tydligen ner till köttfärs - för att efterfrågan från konsumenterna saknas. Tydligen för att vi konsumenter inte vet hur man tillagar exv högrev.

Är det så? Är kunskapen och viljan att använda dessa delar av djuren något som sakta men säkert håller på att försvinna?

Jag själv har först under senare år börjat prova laga mat av exv. högrev. Och upptäckt att det är perfekt mat för mig som mammaledig. Den är billig och dessutom har jag ju all tid i världen att låta grytan stå med ett långkok på eftermiddagarna.

Och det går att göra god mat med högrev. En personlig favorit är en mustig gryta. Högrev som får koka länge och bli riktigt mör. Mycket rotsaker. Grädde och buljong. Lite tomatpure. Kryddor. Helt underbart en kylig söndadseftermiddag så här på hösten!

Eller varför inte testa en gammal hederlig köttsoppa?

Inga kommentarer: